Kiedy marzy Ci się wilgotne, zbite brownie sięgnij po kaszę gryczaną i wyczaruj pyszne ciasto! :)
Ciasto ma zdecydowanie strukturę brownie, jednak oczywiście nieco je modyfikowałam na zdrową modłę.
Wyszło zdecydowanie zadowalająco i zniknęło mgnieniu oka!
Składniki:
Ciasto
- 150g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 jajka
- 1 banan
- 4 łyżki mąki sojowej
- 4 łyżki karobu
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 50g tłuszczu kakaowego w krążkach
- 3 łyżki karobu
- 1 łyżka cukru kokosowego
- garść jagód goji
- Kaszę gryczaną ugotować, a następnie wszystkie składniki na ciasto zblendować (oprócz orzechów), po czym wmieszać w masę pokruszone orzechy.
- Masę przełożyć do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach- odstawić do wystygnięcia.
- Tłuszcz kakaowy rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z cukrem i karobem, po czym wylać na ciasto, a na wierzch poukładać jagody goji- odstawić do stężenia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2150kcal
1 kawałek- ok. 154kcal
Piękne znów wyczarowałaś :-)
OdpowiedzUsuńGdzie kupujesz maslo kakaowe ? ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z kaszy gryczanej :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Wygląda i ewnie smakuje super!
OdpowiedzUsuńTo musi być smakowa bomba :D pycha
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńChcę kawałek! Super ciacho :)
OdpowiedzUsuńKaszę blendujesz surową czy ugotowaną?
OdpowiedzUsuńKaszę blendujesz surową czy ugotowaną?
OdpowiedzUsuńoczywiście ugotowaną ;) już dopisuję w opisie przygotowania :)
Usuń