28 stycznia 2016

GRYCZANE CIASTO KAROBOWE Z POLEWĄ

Kiedy marzy Ci się wilgotne, zbite brownie sięgnij po kaszę gryczaną i wyczaruj pyszne ciasto! :)

Ciasto ma zdecydowanie strukturę brownie, jednak oczywiście nieco je modyfikowałam na zdrową modłę.
Wyszło zdecydowanie zadowalająco i zniknęło  mgnieniu oka!


Składniki:
Ciasto
  • 150g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • 4 łyżki mąki sojowej
  • 4 łyżki karobu
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
Polewa 
  • 50g tłuszczu kakaowego w krążkach
  • 3 łyżki karobu
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • garść jagód goji
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować, a następnie wszystkie składniki na ciasto zblendować (oprócz orzechów), po czym wmieszać w masę pokruszone orzechy.
  2. Masę przełożyć do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach- odstawić do wystygnięcia.
  3. Tłuszcz kakaowy rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z cukrem i karobem, po czym wylać na ciasto, a na wierzch poukładać jagody goji- odstawić do stężenia.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2150kcal
1 kawałek- ok. 154kcal

10 komentarzy:

  1. Piękne znów wyczarowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie kupujesz maslo kakaowe ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie! Wygląda i ewnie smakuje super!

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być smakowa bomba :D pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaszę blendujesz surową czy ugotowaną?

    OdpowiedzUsuń
  7. Kaszę blendujesz surową czy ugotowaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście ugotowaną ;) już dopisuję w opisie przygotowania :)

      Usuń