Idąc dalej pomyślałam o innych warzywach strączkowych, które nadawałyby się do przygotowania wegańskiej pasty do domowych krakersów i padło na bób, który czekał w zamrażarce już kilka miesięcy ;)
Białkowym dodatkiem do niego są ziarna konopi łuskanych!
Składniki:
- 300g bobu
- garść wodorostów wakame
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oleju arganowego
- 1 łyżka ziaren konopi łuskanych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól himalajska, papryka ostra, mielone ziele angielskie (firmy Green Essence)*
- Bób ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, po czym odcedzić i ostudzić.
- Wodorosty wakame namoczyć przez 20 minut, a następnie zmienić wodę i gotować kolejne 20 minut.
- Ostudzony bób obrać ze skórek i zblendować z wakame, olejem arganowym, bulionem warzywnym, pozostałymi przyprawami i sokiem z cytryny.
- Gotową pastę posypać nasionami konopi.
Kalorie:
Całość- ok. 320kcal
Pysznie :D
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńAle nabrałam ochoty na bób...:)
OdpowiedzUsuńTy to masz pomysły! super :) widzę,że konopie podbijają blogi kulinarne ;) sama kupiłam ostatnio białko konopne, chyba czas na nasionka i olej :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńPasta prezentuje się przepysznie. A smakować musi wspaniale. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, super zestaw składników.
OdpowiedzUsuń