13 stycznia 2016

BARSZCZ CZERWONY Z MAKARONEM JAGLANYM

Za oknem aura jesienno- zimowa, a na taką porę zawsze dobra jest zupa!

Czemu by nie barszcz? I to ze świeżo wyciśniętego soku buraczkowego i makaronu jaglanego z dodatkiem ciekawych w smaku grzybów mun.
To mój pomysł na rozgrzewający, pożywny i wegański posiłek na zimny wieczór ;)


Składniki:
  • 60g makaronu jaglanego nitki (firmy Green Essence)*
  • 2 szklanki soku buraczkowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kilka grzybów mun
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Do garnka wlać sok z buraków, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, wcześniej namoczone grzyby mun oraz liście laurowe i ziele angielskie- gotować około 15 minut.
  2. Pod koniec gotowania barszcz posolić i popieprzyć.
  3. Podawać z ugotowanym makaronem jaglanym. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal


 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam barszczyk, ale z takim makaronem jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barszczyk bardzo lubię. Ale zazdroszczę Ci makaronu jaglanego. Ja wciaz jem kukurydziany :-). Nawet nie ma jaglanego w sklepie internetowym z ktorego zamawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię :) Fajny pomysł na ten makaron jaglany, nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Święta czuję :) Tylko uszek brakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa wersja barszczu :) Makaron i grzybki mun - oryginalny pomysł! Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń