26 listopada 2015

ŻOŁĘDZIOWY CHLEB Z BABKĄ PŁESZNIK

Ten wypiek to coś pomiędzy chlebem, a wytrawnym ciastem :)
Jedna kromka już potrafi nasycić, a smak ma wyjątkowy za sprawą mąki żołędziowej!



Składniki:
  • 1 szklanka mąki żołędziowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka 0,5%
  • 1/3 szklanki babki płesznik (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: majeranek, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Masę przełożyć do formy, posypać babką płesznik i piec około 40 minut w 180 stopniach.
  3. Przed pokrojeniem wystudzić.
Chleb można podawać z ulubionymi dodatkami! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kromek)- ok. 1190kcal
1 kromka- ok. 99kcal

Menu dla diabetyka

13 komentarzy:

  1. Swietna propozycja zamiast tradycyjnego pieczywa,zwlaszcza tego piekarnianego;-). Tez lubie upiec cos sama. Kazdy nowy przepis staram sie wyprobowac,a szczegolnie te bez drozdzy:-P. Mam make zoledziowa,ale nie wiem czy mi posmakuje,bo gro ludzi nie lubi smaku maki zoledziowej. A czy zamiast zwyklego mleka,moge uzyc jakies roslinne? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że możesz zamienić zwykłe mleko krowie na dowolne inne ;)

      Usuń
  2. jak zwykle pysznie i zaskakująco. chciałabym żebyś mnie karmiła :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Chetnie bym zjadła kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma lepszego wypieku niż ten domowy, a z takich składników to musi być niebo. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. nawet nie wiedziałam,że jest coś takiego jak babka pesznik..

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy chleb. Nigdy nie słyszałam o babce pesznik.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaskakująca pozycja:) Nigdy wcześniej nie słyszałam o mące żołędziowej :P

    OdpowiedzUsuń
  8. co myslisz, jak bym zamieniła mąkę żołędziową na konopną? a owsianą na kokosowa.... wyjdzie cos ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że wyszłoby zupełnie coś innego, ale możesz spróbować i dać znać, jak smakowało :)

      Usuń