Jedna kromka już potrafi nasycić, a smak ma wyjątkowy za sprawą mąki żołędziowej!
Składniki:
- 1 szklanka mąki żołędziowej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka 0,5%
- 1/3 szklanki babki płesznik (firmy OWOCOWY RAJ)*
- przyprawy: majeranek, sól himalajska
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
- Masę przełożyć do formy, posypać babką płesznik i piec około 40 minut w 180 stopniach.
- Przed pokrojeniem wystudzić.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kromek)- ok. 1190kcal
1 kromka- ok. 99kcal
Swietna propozycja zamiast tradycyjnego pieczywa,zwlaszcza tego piekarnianego;-). Tez lubie upiec cos sama. Kazdy nowy przepis staram sie wyprobowac,a szczegolnie te bez drozdzy:-P. Mam make zoledziowa,ale nie wiem czy mi posmakuje,bo gro ludzi nie lubi smaku maki zoledziowej. A czy zamiast zwyklego mleka,moge uzyc jakies roslinne? Dziekuje.
OdpowiedzUsuńjasne, że możesz zamienić zwykłe mleko krowie na dowolne inne ;)
Usuńjak zwykle pysznie i zaskakująco. chciałabym żebyś mnie karmiła :(
OdpowiedzUsuńChetnie bym zjadła kromkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wypiek :-)
OdpowiedzUsuńNie ma lepszego wypieku niż ten domowy, a z takich składników to musi być niebo. :-)
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam,że jest coś takiego jak babka pesznik..
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy chleb. Nigdy nie słyszałam o babce pesznik.
OdpowiedzUsuńŁooo! To jest coś! <3
OdpowiedzUsuńZaskakująca pozycja:) Nigdy wcześniej nie słyszałam o mące żołędziowej :P
OdpowiedzUsuńfajne i zdrowe połaczenie!
OdpowiedzUsuńco myslisz, jak bym zamieniła mąkę żołędziową na konopną? a owsianą na kokosowa.... wyjdzie cos ? :D
OdpowiedzUsuńmyślę, że wyszłoby zupełnie coś innego, ale możesz spróbować i dać znać, jak smakowało :)
Usuń