10 listopada 2015

WEGAŃSKI MURZYNEK

Bezglutenowy, bez laktozy, bez kakao- dla każdego alergika!
Bez zbędnych kalorii- dla każdego na diecie!

Mokry, słodki, pyszny- dla każdego łasucha! :)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki amarantusowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 4 łyżki lnu mielonego
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 banany
  • 3 łyżki karobu
  • 10 daktyli
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego bio
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować i namoczyć w nim daktyle (około godziny).
  2. Do namoczonych daktyli dodać banany i razem zblendować.
  3. Następnie dodać mąki, karob, len i cukier waniliowy- dokładnie wymieszać masę i przełożyć do keksówki.
  4. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1215kcal
1 kawałek- ok. 81 kcal

25 komentarzy:

  1. Lubię murzynka, a wegańskiej wersji jeszcze nie jadłam, wygląda super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można jeść i jeść, bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka nowa wersja murzynka by mi odpowiadała, bo nie trzeba liczyć kalorii ;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się piecze! :) #nocnepieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. uwieeeelbiaaaaaam bananowe chlebki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł kakao bardzo często uczula :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie chcesz może mnie zaopatrzyć w ciasta na święta? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jeżeli jest słodki i mokry to mnie nim kupiłaś :D wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam Twoje zdrowsze wersje tradycyjnych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie wiglotne ciasta, w przeciwieństwie do wysuszonych murzynków (z tego powodu ich jako dziecko w ogóle nie jadłam). Jednak mój mąż nie chce się przekonać do karobu, więc musiałabym użyć kakao.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak żadne z Was nie jest uczulone na kakao to jak najbardziej można go użyć zamiast karobu :)

      Usuń
  11. A można zamiast mąki amarantusowej i kokosowej użyć mąki żytniej lub orkiszowej? :)
    PS Wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. super przepis :) i przy okazji dowiedziałam się, że jesteś Szefem Kuchni :) gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. czym mogę zastąpić banana ?

    OdpowiedzUsuń