No to tym razem postanowiłam na słodycz ponad wszystko!
Nerkowce+banany= niepowtarzalna słodycz i kremowa konsystencja! Polecam wszystkim, tylko uwaga!- to ciasto uzależnia i z doświadczenia wiem, że trudno jest poprzestać na jednym kawałku :)
Składniki:
- 350g nerkowców
- 1,5 szklanki mleka (roślinnego)
- 3 banany (dojrzałe)
- 1 garść fig suszonych
- 3 garście migdałów
- Migdały zmielić na mąkę, a figi namoczyć w wodzie, odcedzić i ponownie zblendować z migdałami.
- Masę wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą)- odstawić do schłodzenia.
- Banany pokroić w plasterki i zamrozić.
- Nerkowce namoczyć w mleku (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować je na gładki krem z zamrożonymi bananami oraz mlekiem, w którym się moczyły.
- Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód- całość ozdobić plastrami bananów i przed podaniem schłodzić (najlepiej w zamrażarce).
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 3150kcal
1 kawałek- ok. 263kcal
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSerniki to moje ukochane ciasta, z nerkowców nikt nie jadłam, ale że kocham absolutnie te orzechy to pewnie zjadłabym każdy okruszek. Wiele bym dała żeby spróbować kawałek Twojego. :<
OdpowiedzUsuńyummy, trafiłaś w moje smaki, muszę kiedyś wypróbować. ;)
OdpowiedzUsuńJakie mleko roślinne (jakiej firmy:) stosujesz? Nie mogę znaleźć jakiegoś bez dodatków E, konserwantów czy innych ulepszaczy...pytam, bo może masz jakieś sprawdzone?
OdpowiedzUsuńA jak myślisz, czy kokosowe mleko się tutaj nada? Jedynie to mam w zasięgu:)
Pozdrawiam:)
bardzo często sięgam po to: http://bioplanet.pl/napoj-migdalowy-uht-bez-cukru-bio-1-l---bjorg,3229820787015,pk221,p7172,PL
Usuńtutaj możesz poszperać, są to produkty o naprawdę dobrej jakości, ale w takim zwykłym dyskoncie spożywczym takiej żywności niestety nie ma: http://bioplanet.pl/napoje,pk221,PL
Dziękuję za podpowiedź:) Pozdrawiam cieplutko i kolorowo:)
UsuńFajny pomysł na smaczny i lekki deser! :)
OdpowiedzUsuńciasto idealne dla mnie, czyli to co kocham nerkowce i banany <3
OdpowiedzUsuńOrzechy nerkowca i banany pyszota :-). Wpraszam się do Ciebie na kawałek :P
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :)
OdpowiedzUsuńW przepisie zawarłaś wszystkie moje ulubione składniki. Kiedy czytałam ten przepis, wyobraziłam sobie jak bardzo ten sernik smakuje :)
OdpowiedzUsuńKonsystencja musi być świetna! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
no proszę! a ja ostatnio zastanawiałam się co zrobić z orzechami,które aby zawalają mi szafkę :) zrobię na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńSzaleństwo :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam sernika z nerkowców, ale z chęcią bym spróbowała. Musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ten wspaniały smak :)
OdpowiedzUsuńCiekawy serniczek. Musi być bardzo dobry i niesamowicie kremowy :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności :)
OdpowiedzUsuńWow! Rewelacja! Nerkowce+banan to chyba najlepsze połączenie świata! <3
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze z nerkowcow nie robilam, czas to zmienic :D
OdpowiedzUsuńNernik brzmi super :D
OdpowiedzUsuńCo zamiast migdalow i fig? :)
OdpowiedzUsuńmigdały możesz zamienić na inne dowolne orzechy, a suszone figi na dowolne suszone owoce- wszystko w tych samych proporcjach :)
Usuń