22 października 2015

NERNIK BANANOWY

To, że pałam miłością do wszelkich "serników" z orzechów nerkowca bez pieczenia jest już sprawą oczywistą. Z każdym kolejnym razem wymyślam tylko nowy smak, z którym mogłabym połączyć te niezwykle delikatne i słodkie nerkowce.
No to tym razem postanowiłam na słodycz ponad wszystko!

Nerkowce+banany= niepowtarzalna słodycz i kremowa konsystencja! Polecam wszystkim, tylko uwaga!- to ciasto uzależnia i z doświadczenia wiem, że trudno jest poprzestać na jednym kawałku :)


Składniki:
  • 350g nerkowców
  • 1,5 szklanki mleka (roślinnego)
  • 3 banany (dojrzałe)
  • 1 garść fig suszonych
  • 3 garście migdałów
Przygotowanie:
  1. Migdały zmielić na mąkę, a figi namoczyć w wodzie, odcedzić i ponownie zblendować z migdałami.
  2. Masę wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą)- odstawić do schłodzenia.
  3. Banany pokroić w plasterki i zamrozić.
  4. Nerkowce namoczyć w mleku (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować je na gładki krem z zamrożonymi bananami oraz mlekiem, w którym się moczyły.
  5. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód- całość ozdobić plastrami bananów i przed podaniem schłodzić (najlepiej w zamrażarce).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 3150kcal
1 kawałek- ok. 263kcal

23 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki to moje ukochane ciasta, z nerkowców nikt nie jadłam, ale że kocham absolutnie te orzechy to pewnie zjadłabym każdy okruszek. Wiele bym dała żeby spróbować kawałek Twojego. :<

    OdpowiedzUsuń
  3. yummy, trafiłaś w moje smaki, muszę kiedyś wypróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie mleko roślinne (jakiej firmy:) stosujesz? Nie mogę znaleźć jakiegoś bez dodatków E, konserwantów czy innych ulepszaczy...pytam, bo może masz jakieś sprawdzone?
    A jak myślisz, czy kokosowe mleko się tutaj nada? Jedynie to mam w zasięgu:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo często sięgam po to: http://bioplanet.pl/napoj-migdalowy-uht-bez-cukru-bio-1-l---bjorg,3229820787015,pk221,p7172,PL
      tutaj możesz poszperać, są to produkty o naprawdę dobrej jakości, ale w takim zwykłym dyskoncie spożywczym takiej żywności niestety nie ma: http://bioplanet.pl/napoje,pk221,PL

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź:) Pozdrawiam cieplutko i kolorowo:)

      Usuń
  5. Fajny pomysł na smaczny i lekki deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto idealne dla mnie, czyli to co kocham nerkowce i banany <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Orzechy nerkowca i banany pyszota :-). Wpraszam się do Ciebie na kawałek :P

    OdpowiedzUsuń
  8. W przepisie zawarłaś wszystkie moje ulubione składniki. Kiedy czytałam ten przepis, wyobraziłam sobie jak bardzo ten sernik smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Konsystencja musi być świetna! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. no proszę! a ja ostatnio zastanawiałam się co zrobić z orzechami,które aby zawalają mi szafkę :) zrobię na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie jadłam sernika z nerkowców, ale z chęcią bym spróbowała. Musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyobrażam sobie ten wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy serniczek. Musi być bardzo dobry i niesamowicie kremowy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! Rewelacja! Nerkowce+banan to chyba najlepsze połączenie świata! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja jeszcze z nerkowcow nie robilam, czas to zmienic :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. migdały możesz zamienić na inne dowolne orzechy, a suszone figi na dowolne suszone owoce- wszystko w tych samych proporcjach :)

      Usuń