18 października 2015

BIAŁKOWY KOKTAJL Z DYNIĄ

Koktajl bardzo prosty, ale jego zaletą jest zawartość białka, jednak nie zwierzęcego, a roślinnego!
To propozycja dla trenujących wegan oraz wszystkich miłośników nietypowych produktów i eksperymentów :)


Składniki:
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 mały jogurt sojowy
  • 1 łyżka białka konopnego
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
  1. Dynię obrać ze skórki, pokroić i ugotować.
  2. Ugotowaną dynię zblendować na mus z jogurtem, białkiem, jabłkiem i bananem.
  3. Całość podać z lekko uprażonymi ziarnami sezamu. 
I gotowe! Mi koktajl bardzo zasmakował, a to za sprawą jego delikatnej konsystencji i lekko orzechowego, bardzo wyjątkowego smaku białka konopnego :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 450kcal
1 koktajl- ok. 225kcal

Sposób na dynię 2015

15 komentarzy:

  1. Jogurt sojowy, białko konopne? Jestem zachwycona produktami i biorę teraz je na listę zakupową coby sama zrobić sobie takie cudo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię smak dyni ( zapach już nie tak bardzo :P )

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, brzmi inspirująco:) dynia i sezam to dobre połączenie:) Pozdrawiam! I zapraszam do konkursu, jeśli zechcesz - może się trafi coś do aranżacji zdjęć z potrawami;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny pomysł! Uwielbiam dynię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu na takie witaminki to ja się chętnie piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem trenującą weganką ale taki pyszny koktajl chętnie bym wypiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobrze znam to połączenie i wiem, że jest pyszne :)!

    OdpowiedzUsuń