26 kwietnia 2015

KRAKERSY Z KUSKUSU KUKURYDZIANEGO I BABKI PŁESZNIK

Banalnie proste, obłędnie lekkie i pyszne!

 

Kto z nas nie lubi podjadać? Szczególnie przy wieczornym seansie firmowym, czy podczas codziennie czynności... na pewno jest to problem znany wielu z Was!

Ale ja mam na to sposób! :) Szybki i prosty, a przy tym zdrowy i co najważniejsze zaspokajający głód!


Składniki:
  • 6 łyżek kuskusu kukurydzianego
  • 1 łyżka korzenia maca (sproszkowanego)
  • 1 łyżka babki płesznik
  • 1 białko jajka
  • curry
Przygotowanie:
  1. Kuskus zalać wrzątkiem na 0,5 cm ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Gotowy kuskus wymieszać z białkiem, korzeniem maca, curry i babką płesznik.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę na wysokość nie większą, niż 0,5cm i piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
  4. Upieczoną masę pokroić na małe krakersy.
To również świetna propozycja na wszelkie imprezy, czy dodatek do obiadu :)

Ja podałam je ze świeżymi pomidorami i kremem z buraczków- było pysznie!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (45 krakersów)- ok. 375kcal
1 krakers- ok. 8kcal

18 komentarzy:

  1. świetny pomysł i jakie pyszne i zdrowe składniki, muszę wypróbować koniecznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł i zdrowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze uwielbiałam krakersy, ale te ze sklepu nigdy nie dorównają Twoim *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... jaki fajny pomysł na zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają naparwdę super *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki dobry sposób na krakersy! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielkie łaaał, to jest świetne! Coś na temat przechowywania? Jak długo można? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wypowiem się na ten temat, bo u mnie niestety zniknęły w mgnieniu oka! ale myślę, że tak do 3 dni w zamkniętym pojemniku powinny dać radę :)

      Usuń
  8. Wooow! Genialne, uwielbiam krakersy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pomysł rewelacyjny, muszę kiedyś wypróbować, bo podjadać lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, u Ciebie również widzę ciekawy przepis na krakersy

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ten korzeń maca można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aby utrzymać tą samą konsystencję masy na krakersy można zamienić na dowolną mąkę, czy len mielony :)

      Usuń