25 lutego 2015

DAKTYLOWE CIASTECZKA Z NADZIENIEM

Uwielbiam przeróżne ciasteczka z niespodzianką, czy to galaretkową, czy też w postaci kremu :)

Czemu by nie przygotować takich uroczych, słodkich ciasteczek w wersji zdrowej i nie zajadać się nimi ze świadomością, że nie tylko świetnie smakują, ale również pozytywnie wpływają na nasz organizm?

Po raz kolejny podjęłam to wyzwanie i tak powstały ciasteczka daktylowe, przełożone kremem oczywiście jaglanym! :)


Składniki:
Ciasteczka
  • 4 łyżki mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 15 suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka karobu
Nadzienie
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie: 
Ciasteczka

  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować.
  2. Dodać mąkę migdałową i karob, dokładnie wymieszać.
  3. Uformować z masy małe kuleczki, każdą lekko spłaszczyć.
  4. Ciasteczka piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Nadzienie
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
  3. Gotowe ciasteczka przełożyć nadzieniem z kaszy.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 ciasteczek)- ok. 670kcal
1 ciasteczko- ok. 67kcal

30 komentarzy:

  1. Ciasteczka daktylowe - oj cudowne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham daktyle! To muszą być pyszne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Daktyle i krem z kaszy jaglanej pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako, że coraz częściej ludzie unikają glutenu czy to z chwilowej mody czy też kwestii zdrowotnych to warto mieć pod ręką takie proste przepisy i zaskoczyć naszych bezglutenowych Gości małymi smakołykami. Zwłaszcza, że samo przygotowanie wydaje się ekspresowe :)

    Pozdrawiam
    Ula.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wyglądają i pewnie tak smakują :3

    OdpowiedzUsuń
  6. łal! ile nadzienia! Na pewno sa pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Akurat mam w domu zapas daktyli <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ekstra pomysl! Musze w koncu wyprobowac krem jaglany bo zbieram sies do niego i zbieram i zebrac sie nie moge :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za przepis - na pewno spróbuję, całkiem możliwe, że już w ramach mojej słodkiej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Domyśliłam się po kilku pierwszych zdaniach, że nadzieniem będzie krem jaglany. Pychota.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. czekam na przesyłkę z tymi pysznymi ciasteczkami! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie muszę wypróbować te zdrowe pyszności. Do kremu jaglanego przymierzam sie już od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa jestem jak smakują, bo takich nigdy nie jadłam :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o nie, one wyglądają jak te słynne whoopie pie! zapisuję już kolejny przepis! i zapomniałam się pochwalić, robiłam któregoś razu te chlebki z ciecierzycy - wyszły obłędne:))) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  16. kolejny super pomysl:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie ciasteczka musiały mieć niesamowity smak;)

    OdpowiedzUsuń
  18. takie proste, a tyle smaku <3 mniam.

    OdpowiedzUsuń
  19. U Ciebie kolejne zachęcające łakocie, a moja lista ciasteczek do zrobienia coraz bardziej rośnie! Niemniej jednak na pewno wkrótce wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie cudne, zdecydowanie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakja lubię daktyle. Trzeba będzie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  22. takimi można się zajadać bez liczenia kalorii ;) pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny pomysł na super ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Przypominają mi troszkę Oreo :) Lubię Oreo :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyglądają przepysznie :) Przepis wydaje się prosty do zrealizowania -napewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń