19 stycznia 2015

MIGDAŁOWE TARTALETKI Z CHIA

Kolejny mój mały eksperyment z nasionami chia.
Puddingi na bazie namoczonych nasion chia są genialne w smaku.
Pomyślałam zatem, dlaczego by nie zastosować ich, jako "nadzienie" do zdrowych, bezglutenowych i kruchych babeczek?!

Wyszło coś nietypowego i obłędnie pysznego :)


Składniki:
Tartaletki
  • 6 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1/2 banana
Masa 
  • 6 łyżek nasiona chia
  • 500ml mleka
  • 1 łyżeczka stevi
  • do ozdoby: 1 łyżka jagód goji, morwa biała suszona
Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Banana zblendować.
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, wyrobić ciasto.
  3. Foremki sylikonowe wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa
  1. Nasiona chia zalać mlekiem wymieszanym ze stevią i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  2. Do gotowych tartaletek wyłożyć masę chia i ozdobić jagodami goji oraz morwą.

Zachęcam do wypróbowania i gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani. Oczywiście tartaletki można podać z ulubionymi dodatkami, bakaliami, czy świeżymi owocami :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (8 tartaletek)- ok. 950kcal
1 tartaletka- ok. 119kcal

Tarta słodka czy wytrawna?Niskokaloryczny styczeńWalentynkowe menu

15 komentarzy:

  1. Jaki super pomysł na tarteletki :) Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo zachęcająco :D Odrazu chciałabym spróbować, jakby ktoś mi takie postawił przed nosem ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne Madziu, pysznie wyglądają, uwielbiam Twoje słodkie pomysły :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie nowosć, jestem zaskoczona pomysłem i przepisem

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie :) I fajnie, że zawierają tyle pysznych i zdrowych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pomysłowe!! Bardzo jestem ciekawa jak smakowały! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupełna nowość. Chyba nie odwaze się powtórzyć przepis :)
    Pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaki fajny pomysł na chia :) wreszcie coś, co nie jest puddingiem na mleku sojowym :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję. Widać, że można jeść dobrze i zdrowo. (:

    twocommasandone.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedy mam w końcu te niasiona rózniez moge kombinowac. Na pewno zrobie coś podbnego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo oryginalne! I fajny pomysł na nowe wykorzystanie nasion chia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta chia mnie niesamowicie kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam... jaki niezwykły pomysł na babeczki, bardzo kreatywnie :)

    OdpowiedzUsuń