10 stycznia 2015

MAKOWA KRAJANKA AMARANTUSOWA

Ostatnio odgrzebałam w szafce paczkę amarantusa ekspandowanego, którego uwielbiam w postaci pysznych ciasteczek. Na jego bazie przygotowałam już wiele słodkości, ale tym razem wpadłam na pomysł, aby połączyć go z białym makiem i upiec nietypową krajankę.

Jak wszystkie wypieki amarantusowe, ta krajanka również była słodziutka, miękka i bardzo, ale to bardzo apetyczna :)

Przepis nie jest skomplikowany, wręcz przeciwnie! Myślę, że taką krajankę potrafiłby upiec każdy! :)


Składniki:
  • 15 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki białego maku
  • 2 banany
  • 1 białko jajka
  • garść żurawiny
Przygotowanie:
  1. Banana z blendować z białkiem.
  2. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Krajankę podałam z soczystymi plastrami pomarańczy i kawałkami mandarynek- niebo w gębie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 765kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

Niskokaloryczny styczeń

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko, co z makiem. Więc takie ciasteczko zapewne by mi posmakowało! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowa krajanka, ale za to pewnie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam biały mak :) Bardzo ciekawe połączenie z amarantusem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, akurat mam sporo amarantusa więc mogę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! Ależ połączenie! Wspaniałe!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  7. rzeczywiście przepis prosty, ale jakże smakowity! pora zrobić zapas amarantusa;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie zdrowe przekąski <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkie składniki mam w domu, więc chyba muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Proste, sporo energii i sporo białka... nie oderwałabyś mnie od tego deseru, bo czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w wersji mocno białkowej można dodać jeszcze białka o smaku waniliowym :) wtedy będzie to wręcz krajanka potreningowa :)

      Usuń
  11. widzę, że amarantus na stałe zagościł w Twojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ciekawy pomysł na wykorzystanie zarówno maku jak i amarantusa :D

    OdpowiedzUsuń
  13. z amarantusem jeszcze nie eksperymentowałam, ale chyba będę musiała to zmienić :D
    wygląda nieźle ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zachęcające i zdrowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooo to wygląda bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń