26 września 2014

JABŁKA PIECZONE Z KOMOSĄ I JAGODAMI GOJI

Jesienna aura za oknem, więc na talerzu muszą zagościć jesienne smaki!

 

Pieczone jabłka chyba każdemu kojarzą się przekąską na jesienne dni... Jednak można je podawać na wiele sposobów. Ja zrobiłam to zapiekając je komosą i jagodami goji, o zaletach których pisałam już nie raz!

Dzięki tym wszystkim składnikom takie małe "co nieco" jest nie tylko pyszne, a jednocześnie bardzo wartościowe pod względem odżywczym!

W ostatnim czasie byłam zmuszona stosować dietę lekkostrawną, a te jabłuszka to świetna propozycja na jej urozmaicenie :)


Składniki:
Pieczone jabłka
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki quinoa
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka jagód goji
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mus
  • 1 brzoskwinia
  • 100g dyni hokkaido
  • szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Pieczone jabłka
  1. Komosę ugotować w mleku do wchłonięcia całego płynu (ugotowana komosa powinna być przezroczysta), po czym wymieszać ją z jagodami goji.
  2. Jabłka umyć i odkroić "kapelusze", a następnie wydrążyć z nich środek i obsypać cynamonem.
  3. Do środka jabłek włożyć farsz z komosy i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mus 
  1. Dynię zapiec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
  2. Brzoskwinię obrać ze skórki i zblendować na mus z upieczoną dynią oraz szczyptą kardamonu.
Jabłka najlepiej podawać polane musem- najlepiej jeszcze gorące!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 jabłka)- ok. 560kcal
1 jabłko- ok. 187kcal

Jagody goji - jedz to co najlepszeJabłko z cynamonem 2014Szkolne śniadaniaDynia na słodko i słono

19 komentarzy:

  1. Pychotka, jesień po prostu wisi w powietrzu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczone jabłka o tej porze roku smakują najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale wypasione te jabłko :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawde jest wspaniale i te zapachy musialybyc cudowne <3 !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczone jabłka to mój deser z dzieciństwa. Pyyyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pieczone jabłka smakują zawsze rewelacyjnie. Przepis doskonały, gratulacje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię pieczone jabłka a pogoda na nie jest już odpowiednia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pięknie wygląda takie pieczone jabłuszko ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczne zdjęcie ;)
    Takie musy to moja słabość, świetne połączenie,
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja babcia zawsze piekła jabłka i były pyszne, takie z komosą też na pewno są super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny sposób na jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam pieczone jabłka, w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam! Robię takie jabłka zwykle na jaglance, gotowanej na mleku roślinnym lub na wodzie, na ogół z mnóstwem bakalii. Spróbuję z tą komosą, a i twój mus wygląda apetycznie. Coś czuję, że spędzę dużo czasu na Twoim blogu, mamy podobne upodobania kulinarne i myślenie o żywieniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. propozycja, którą opisałaś na pewno przypadłaby mi do gustu! bardzo się cieszę, że spodobały Ci się moje przepisy- ja również często goszczę na Twoim blogu :)

      Usuń