6 września 2014

DYNIA FASZEROWANA BULGUR I BURACZKAMI

Jak zapowiedziałam, tak też się stało- znowu dynia!
Tym razem w odsłonie obiadowej :)

Wbrew pozorom bardzo proste danie, a jakże sycące! Zaspokoi nawet takiego amatora dyni, jak ja! :)

Do farszu użyłam buraków pełnych żelaza i kaszy bulgur. Ta odmiana kaszy zawiera sporo białka i minerałów, a zarazem ma niski indeks glikemiczny.


Składniki:
  • dynia hokkaido
  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • 1 burak
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego
  • przyprawy: curry, garam masala
Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur zalać 3/4 szklanki wody i gotować przez około 8 minut, a następnie odstawić na 20 minut pod przykryciem (do wchłonięcia całej wody przez kaszę).
  2. Buraczka obrać, ugotować, a następnie zetrzeć na tarce.
  3. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  4. Ugotowaną kaszę wymieszać z pomidorem, buraczkami, koperkiem i przyprawą garama masala oraz ostropestem.
  5. Dynię porządnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ.
  6. Dynię oprószyć curry i zapiec samą w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
  7. Po tym czasie wyjąć dynię, nałożyć farsz i zapiekać kolejne 15 minut.
Chyba nie będzie dla nikogo zdziwieniem, że zjadłam obie porcje! Uwielbiam dynię! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 490kcal
1 porcja- ok. 245kcal

6 komentarzy:

  1. Buraczki tylko bym wymieniła na coś innego i mogę zajadać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Choć ja bardziej tutaj zaczaiłabym się na farsz, bo dynia mi średnio podchodzi ;p Ale w sumie w takim połączeniu może i mi by posmakowała ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, niespotykany, zapisuję do wypróbowania, bo wszystkie składniki uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie pomyślałabym, że dynię można też nadziać! ale właściwie czemu nie, szczególnie takim smacznym farszem :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się doskonale
    i cos mi podpowiada, że równiez tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń