Ostatnio bardzo przypadła mi do gustu kasza kukurydziana, nie tylko ze względu na fakt, iż jest lekkostrawna i bezglutenowa, ale również dlatego, że ma wiele zastosowań!
Tak też podczas eksperymentów powstało ciasto- tarta, podana ze słodkimi i uroczymi morelami :)
Podana została również z jakże wartościowymi pestkami moreli, które wykazują właściwości zapobiegające rakowi.
Składniki:
- 8 łyżek kaszy kukurydzianej
- 5 moreli
- 1 banan
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka pestek moreli (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżeczka stevi
- Kaszę kukurydzianą ugotować (ciągle mieszając) z dodatkiem stevi i przełożyć do formy o okrągłym kształcie.
- Tak przygotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia i stężenia, a następnie piec w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach.
- Banana obrać ze skórki i zblendować na mus.
- Gotową tartę polać musem bananowym, po zewnętrznej krawędzi udekorować jogurtem naturalnym i poukładać połówki moreli oraz pestki moreli.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 585kcal
1 kawałek- ok. 73kcal
Pyyyysznie :)
OdpowiedzUsuńno niesamowita jesteś z tymi pomysłami z kaszką kukurydzianą! muszę zakupić paczuszkę! :-)
OdpowiedzUsuńale idealna *.*
OdpowiedzUsuńkurcze, takie ciasto to i nawet całe bez wyrzutów - samo zdrowie <3
OdpowiedzUsuńFajne wykorzystanie kaszki :) Ja się przymierzam do jej zakupu :)
OdpowiedzUsuńfantastyczna tarta! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmm, z morelami wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńCzy spód na tartę jest kruchy? Czy raczej taki jak ugotowana kasza kukurydziana po wystygnięciu czyli gumowaty? :/
OdpowiedzUsuńnie jest zdecydowanie kruchy, to raczej taka "zapiekanka- tarta", ale nie była gumowata, raczej miękka i delikatna :)
Usuń