7 września 2014

TARTA KUKURYDZIANA Z MORELAMI

Czyli troszkę słońca na talerzu :)

Ostatnio bardzo przypadła mi do gustu kasza kukurydziana, nie tylko ze względu na fakt, iż jest lekkostrawna i bezglutenowa, ale również dlatego, że ma wiele zastosowań!

Tak też podczas eksperymentów powstało ciasto- tarta, podana ze słodkimi i uroczymi morelami :)
Podana została również z jakże wartościowymi pestkami moreli, które wykazują właściwości zapobiegające rakowi.


Składniki:
  • 8 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 5 moreli 
  • 1 banan
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pestek moreli (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować (ciągle mieszając) z dodatkiem stevi i przełożyć do formy o okrągłym kształcie.
  2. Tak przygotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia i stężenia, a następnie piec w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach.
  3. Banana obrać ze skórki i zblendować na mus.
  4. Gotową tartę polać musem bananowym, po zewnętrznej krawędzi udekorować jogurtem naturalnym i poukładać połówki moreli oraz pestki moreli.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!



Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 585kcal
1 kawałek- ok. 73kcal

Szkolne śniadaniaCiacho na widelcu

10 komentarzy:

  1. no niesamowita jesteś z tymi pomysłami z kaszką kukurydzianą! muszę zakupić paczuszkę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze, takie ciasto to i nawet całe bez wyrzutów - samo zdrowie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne wykorzystanie kaszki :) Ja się przymierzam do jej zakupu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, z morelami wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy spód na tartę jest kruchy? Czy raczej taki jak ugotowana kasza kukurydziana po wystygnięciu czyli gumowaty? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest zdecydowanie kruchy, to raczej taka "zapiekanka- tarta", ale nie była gumowata, raczej miękka i delikatna :)

      Usuń