28 sierpnia 2014

KUKURYDZIANY JABŁECZNIK NA ZIMNO

Bezglutenowy, bez jajek i jeszcze dietetyczny- czy można chcieć więcej? ;)


Pyszne polskie jabłka, obłędnie czerwone i słodkie... A do tego lekka kasza kukurydziana, która świetnie się sprawdziła!


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 1 dojrzały banan
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować ze stevią, pod koniec gotowania dodać zblendowanego banana i całość gotować jeszcze kilka minut, dokładnie mieszając.
  2. Ugotowaną kasze przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia i stężenia (w temperaturze pokojowej).
  3. Jabłka obrać ze skórki i zblendować na mus z cynamonem.
  4. Mus jabłkowy zagotować i dusić przez chwilę, a następnie dodać agar i energicznie mieszając, gotować 2 minuty.
  5. Gotowy mus od razu wyłożyć na ostudzoną kaszę kukurydzianą i ponownie odstawić do stężenia (najpierw w temperaturze pokojowej, następnie w lodówce).
I gotowe! Banalnie proste= pyszne! ;)

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 710kcal
1 kawałek- ok. 89kcal

Jedz polskie jabłkaDzień polskiej żywności 2014Ciacho na widelcuJabłka wolności

18 komentarzy:

  1. wow, to wygląda naprawdę przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak prawdziwy jabłecznik! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, super pomysł. Ciasto dla mnie idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje ostatnie przepisy są genialne! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczny jabłecznik ;) Super przepis!

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. jeej, skąd Ty czerpiesz takie genialne pomysły na te wszystkie słodkości? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tak jakoś wpada mi coś do głowy i muszę to zrobić! ;)

      Usuń
    2. w takim razie zazdroszczę inwencji twórczej ;d i czekam na kolejne ciekawe pomysły, których na tym blogu zdecydowanie nie brakuje ;)

      Usuń
  7. Jaki prosty przepis. Jabłecznik wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak mało składników? Wygląda bardzo smacznie, na weekend robię! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! i właśnie takie nieskomplikowane desery wychodzą i smakują najlepiej ;)

      Usuń
  9. Wspaniały oryginalny przepis, jestem na diecie bezglutenowej i w trakcie leczenia Izotekiem ( powinnam unikać jajek ze względu na witA) i ten jabłecznik idealnie wpisuje się w moje potrzeby.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie pyszności, a do tego takie zdrowe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. coraz bardziej podobają mi się twoje pomysły! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyglądam, a wszystko co z jabłkami jest godne grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo oryginalny, ciekawy pomysł :) Spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Proste i smaczne - tak lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń