27 sierpnia 2014

KANAPKOWA PASTA Z CUKINII

Czyli mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej! :)

Pasta świetnie nadaje się do kanapek, a delikatny smak cukinii, którą ubóstwiam i koperek dodają jej charakteru i aromatu :)

Zamieńmy niezdrowe, przepełnione chemią pasty na naturalnie pyszne smakołyki!!


Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/3 cukinii
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki wywaru naturalnego
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka ostropestu plamistego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy (sól morska, pieprz cytrynowy)
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wywarze warzywnym.
  2. Cukinię obrać ze skórki, pokroić na kawałki i również ugotować.
  3. Ugotowaną kaszę, cukinię i resztę składników razem zblendować i doprawić do smaku.

 *Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 190kcal

Dzień polskiej żywności 2014

11 komentarzy:

  1. Kasza jaglana i cukinia? to mus być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, ostatnio mam fazę na pasty kanapkowe, wiec zabieram przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. "Zamieńmy niezdrowe, przepełnione chemią pasty na naturalnie pyszne smakołyki!!" całkowicie popieram :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinię również uwielbiam, wszystko, co ma w sobie cukinie- musi być pyszne. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz mi smakuje i jakie zdrowe polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Byłam pewna, że jadłam już cukinię w każdej możliwej wersji, a tu taka niespodzianka!

    OdpowiedzUsuń
  7. co sie sklada na wywar naturalny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie- taki wywar warzywny bez użycia "kostek" ;)

      Usuń
  8. bardzo fajny pomysł :)
    lubię wszelkiego rodzaju pasty :)
    a czy można zastąpić czymś ostropest plamisty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam ostropestu ze względu na jego właściwości i korzystny wpływ na wątrobę, jeśli chodzi o sam smak to niewiele zmienia w tej paście i można go po prostu pominąć lub dodać ziarna lnu, bądź np. babki płesznik :)

      Usuń