Bezglutenowe, bez cukru i mąki!
Lekkie i puszyste, a zarazem kremowe... Kasza jaglana to jeden z produktów, które świetnie sprawdzają się wypiekach i chętnie z nią eksperymentuję.
Ciasto posiada mnóstwo walorów prozdrowotnych, bo nie zawiera żadnych dodatkowych tłuszczów, mąki, czy cukru.
W pełni dietetyczne, a do tego bezglutenowe! Polecam z dodatkiem sezonowych borówek z pobliskiego warzywniaka, ale można je zastąpić ulubionymi owocami :)
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 150g borówek
- 1 dojrzały banan
- 2 białka jaja
- 1 łyżka nerkowców (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżeczka stevi
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować ze stevią.
- Ugotowaną kaszę (i najlepiej ostudzoną) zblendować z bananem i białkami, a następnie wymieszać z pokruszonymi orzechami nerkowca i wyłożyć do blaszki/formy.
- Na wierzchu posypać borówkami (lekko je wciskając w ciasto).
- Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1010kcal
1 kawałek- ok.84kcal
pychotka ;pp
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się nie obrazisz, jeśli podkradnę przepis w przyszłości ;) oczywiście z odpowiednim oznaczeniem inspiracji. Szybko, tanio i zdrowo - uwielbiam takie ciasta:) Tylko powiedz mi czy stewia nie pozostawia tego dziwnego posmaku? Nie mogę się do niej przekonać.
OdpowiedzUsuńjasne, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu ;)
UsuńPorywam przepis, białka zastępuję siemieniem i robię te genialne ciacho ;:D
OdpowiedzUsuńteż często używam lnu mielonego, jednak jeszcze przez kilka tygodni nie mogę ze względu na dolegliwości zdrowotne, ale świetnie się sprawdza, jako zamiennik jaj ;)
UsuńO mamciu! Ale pyszności, deser na 100%! :)
OdpowiedzUsuńpełne zdrowia i witamin!
OdpowiedzUsuńkasza jaglana jak widać jest wszechstronna a ty masz na nią wiele pomysłów :)
No rewelacja! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńAż ciężko uwierzyć, że nie ma tu ani grama mąki czy oleju. Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńtak bardzo chciałabym móc piec takie ciasta, ale u mnie nikt z domowników nie chce takich jeść ;( a sama tego niestety nie pochłonę...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zapisuję!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciacho! Lubię z takimi kombinować, ale czasami jak mi jedno wyjdzie, to później mogę je piec do znudzenia :)
OdpowiedzUsuńJaglanka się sprawdza we wszystkim:) a ja właśnie potrzebowałam inspiracji do czegoś na słodko z niej więc dzięki za przepis - moje poszukiwania zakończyłam dzięki Tobie:) ..i coś mi mówi że ksylitol świetnie zastąpi stewię:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!:)
Uwielbiam jaglankę! A tu jeszcze jako ciacho, ach :)
OdpowiedzUsuńz wielką chęcią wypróbuję! od jakiegoś czasu zabieram się za jaglanki i inne tego typu przepisy, ale jeszcze żaden z nich nie został zrealizowany... zamówiłam trochę malin to może z nimi? :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com
maliny jak najbardziej świetnie będą się nadawac!! :)
Usuńnie ma innej opcji - takie ciacho musi smakować świetnie! do tego tyle w nim zdrowia, że już chyba lepiej być nie może :D
OdpowiedzUsuńRobię to ciasto dzisiaj, ani grama mąki, zdrowe idealne! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się apetycznie! Jeszcze ciasta z jaglanki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńchociaż nie lubię określenia "dietetyczne" to to ciasto zdecydowanie wpasowuje się w moje smaki, jaglana górą!
OdpowiedzUsuńsprobowalabym jaglanej w tej wersji ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej i najlepsze w nich jest to, że można je jeść bez wyrzutów sumienia :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą kasza jaglaną :)
OdpowiedzUsuńSzukałam czegoś do jeżyn. Bazy, lekkiej, łatwej, szybkiej i smacznej. I proszę, jaglanka jest :) Pozwolisz, że sobie poużywam z jeżynami? :)
OdpowiedzUsuńjasne! używaj do woli! :)
UsuńSzukałam właśnie takiego przepisu! :) Super się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńWyglada bosko a jaka ma byc blaszka?
OdpowiedzUsuńja zrobiłam w małej tortownicy (18cm średnicy), ale myślę, że mała keksówka też się nada ;)
UsuńNie spodziewałam się takiego zastosowania kaszy jaglanej - na pewno smakuje przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWitaj Magdaleno! Twoje przepisy na ciasta są rewelacyjne a ten jaglany z borówkami zdecydowanie przypadł mi do gustu ponieważ uwielbiam borówki i mam je całe mnóstwo w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuńNapisz proszę czy mogę jedynie zastąpić lub pominąć orzechy, gdyż mam alergika w domu.
Bardzo bardzo gorąco pozdrawiam i dziękuję za cudowne inspiracje!!!!! Ania
bardzo się cieszę na tak miłe słowa! ;) orzechy nerkowca możesz spokojnie zastąpić garścią dowolnych płatków owsianych, czy jaglanych ;)
UsuńHej :) Nie wiem co zrobiłam nie tak , wszystko wg Twojego przepisu a ciasto w ogóle się nie upiekło :(
OdpowiedzUsuńByło w piecu 40min na 180st i jest miękkie. Smakuje bardziej jak jakiś pudding... Co mogłam zrobić źle?
może zbyt rozgotowałaś kaszę lub to kwestia piekarnika i może musisz trzymać je dłużej w piecu ;)
Usuń