26 sierpnia 2014

CIASTO JAGLANE Z BORÓWKAMI

Bezglutenowe, bez cukru i mąki!

 

Lekkie i puszyste, a zarazem kremowe... Kasza jaglana to jeden z produktów, które świetnie sprawdzają się wypiekach i chętnie z nią eksperymentuję.

Ciasto posiada mnóstwo walorów prozdrowotnych, bo nie zawiera żadnych dodatkowych tłuszczów, mąki, czy cukru.

W pełni dietetyczne, a do tego bezglutenowe! Polecam z dodatkiem sezonowych borówek z pobliskiego warzywniaka, ale można je zastąpić ulubionymi owocami :)


Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 150g borówek
  • 1 dojrzały banan
  • 2 białka jaja
  • 1 łyżka nerkowców (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować ze stevią.
  2. Ugotowaną kaszę (i najlepiej ostudzoną) zblendować z bananem i białkami, a następnie wymieszać z pokruszonymi orzechami nerkowca i wyłożyć do blaszki/formy.
  3. Na wierzchu posypać borówkami (lekko je wciskając w ciasto).
  4. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Kawałek takiego ciacha w towarzystwie owocowego koktajlu- deser idealny! :)

 *Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1010kcal
1 kawałek- ok.84kcal

Dzień polskiej żywności 2014Ciacho na widelcu

33 komentarze:

  1. Mam nadzieję, że się nie obrazisz, jeśli podkradnę przepis w przyszłości ;) oczywiście z odpowiednim oznaczeniem inspiracji. Szybko, tanio i zdrowo - uwielbiam takie ciasta:) Tylko powiedz mi czy stewia nie pozostawia tego dziwnego posmaku? Nie mogę się do niej przekonać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu ;)

      Usuń
  2. Porywam przepis, białka zastępuję siemieniem i robię te genialne ciacho ;:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też często używam lnu mielonego, jednak jeszcze przez kilka tygodni nie mogę ze względu na dolegliwości zdrowotne, ale świetnie się sprawdza, jako zamiennik jaj ;)

      Usuń
  3. O mamciu! Ale pyszności, deser na 100%! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pełne zdrowia i witamin!
    kasza jaglana jak widać jest wszechstronna a ty masz na nią wiele pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No rewelacja! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ciężko uwierzyć, że nie ma tu ani grama mąki czy oleju. Cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak bardzo chciałabym móc piec takie ciasta, ale u mnie nikt z domowników nie chce takich jeść ;( a sama tego niestety nie pochłonę...

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis! Zapisuję!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne to ciacho! Lubię z takimi kombinować, ale czasami jak mi jedno wyjdzie, to później mogę je piec do znudzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaglanka się sprawdza we wszystkim:) a ja właśnie potrzebowałam inspiracji do czegoś na słodko z niej więc dzięki za przepis - moje poszukiwania zakończyłam dzięki Tobie:) ..i coś mi mówi że ksylitol świetnie zastąpi stewię:)
    Serdeczności!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam jaglankę! A tu jeszcze jako ciacho, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. z wielką chęcią wypróbuję! od jakiegoś czasu zabieram się za jaglanki i inne tego typu przepisy, ale jeszcze żaden z nich nie został zrealizowany... zamówiłam trochę malin to może z nimi? :)

    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maliny jak najbardziej świetnie będą się nadawac!! :)

      Usuń
  13. nie ma innej opcji - takie ciacho musi smakować świetnie! do tego tyle w nim zdrowia, że już chyba lepiej być nie może :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię to ciasto dzisiaj, ani grama mąki, zdrowe idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się apetycznie! Jeszcze ciasta z jaglanki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. chociaż nie lubię określenia "dietetyczne" to to ciasto zdecydowanie wpasowuje się w moje smaki, jaglana górą!

    OdpowiedzUsuń
  17. sprobowalabym jaglanej w tej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej i najlepsze w nich jest to, że można je jeść bez wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł z tą kasza jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Szukałam czegoś do jeżyn. Bazy, lekkiej, łatwej, szybkiej i smacznej. I proszę, jaglanka jest :) Pozwolisz, że sobie poużywam z jeżynami? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Szukałam właśnie takiego przepisu! :) Super się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglada bosko a jaka ma byc blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zrobiłam w małej tortownicy (18cm średnicy), ale myślę, że mała keksówka też się nada ;)

      Usuń
  23. Nie spodziewałam się takiego zastosowania kaszy jaglanej - na pewno smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witaj Magdaleno! Twoje przepisy na ciasta są rewelacyjne a ten jaglany z borówkami zdecydowanie przypadł mi do gustu ponieważ uwielbiam borówki i mam je całe mnóstwo w ogrodzie :)
    Napisz proszę czy mogę jedynie zastąpić lub pominąć orzechy, gdyż mam alergika w domu.
    Bardzo bardzo gorąco pozdrawiam i dziękuję za cudowne inspiracje!!!!! Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę na tak miłe słowa! ;) orzechy nerkowca możesz spokojnie zastąpić garścią dowolnych płatków owsianych, czy jaglanych ;)

      Usuń
  25. Hej :) Nie wiem co zrobiłam nie tak , wszystko wg Twojego przepisu a ciasto w ogóle się nie upiekło :(
    Było w piecu 40min na 180st i jest miękkie. Smakuje bardziej jak jakiś pudding... Co mogłam zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może zbyt rozgotowałaś kaszę lub to kwestia piekarnika i może musisz trzymać je dłużej w piecu ;)

      Usuń