25 sierpnia 2014

ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBAMI MUN

Bardzo lubię smaki Azji i właśnie nimi zainspirowałam się robiąc tą zupę.

Troszkę tajska, troszkę japońska i moje małe modyfikacje- wyszła pycha!


Składniki:
  • 50g makaronu ryżowego nitki
  • 30g suszonych grzybów mun
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 marchew
  • 2 łyżeczki sezamu- białego lub czarnego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • sos sojowy
  • natka pietruszki
  • limonka
Przygotowanie:
  1. Grzyby mun namoczyć przez co najmniej 40 min w gorącej wodzie, następnie ugotować je wraz z pokrojoną w słupki marchewką.
  2. Podczas gotowania dodać kukurydzę i gotować całość, dodając sosu sojowego.
  3. Sezam lekko uprażyć na teflonowej patelni.
  4. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  5. Do miski nałożyć makaron, nalać zupę, a całość skropić sosem z limonki i posypać sezamem oraz natką pietruszki.
Gotowe! Smacznego! :)


No i oczywiście zapomniałam wspomnieć, że jak zwykle jest to bardzo dietetyczna wersja ;)

 *Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok. 205kcal

Światowe zupy

14 komentarzy:

  1. Przepyszne danie wyczarowałaś *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji ;) zupka ciekawa, do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje si eswietnie i bardzo kojarzy mi sie z Azją.
    Makaron ryzowy wielbię <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku ! No rewelacja ! Moje ukochane smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudownie wygląda, i makaron ryżowy, zapisuje przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to bardzo zupowa jestem, a już wszystkie orientalne zupy uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. zupa wygląda obłędnie! tak świeżo, że prawię wyczuwam jej aromat! wydaje się być prosta, może i ja spróbuję sił, bo uwielbiam takie smaki, ale jestem w temacie wciaż "zielona" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam grzyby mun więc na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaką ilością wody należy zalać grzyby i marchewkę? I jaka ilość sosu sojowego? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okolo litra wody i 1 lub 2 lyzeczki sosu sojowego- zalezy jak slone dania lubisz ;)

      Usuń
    2. Zrobiłam, smaczna. Następnym razem dam jednak mniej grzybów i więcej sosu sojowego ;)

      Usuń
    3. pewnie, ilości można modyfikować wg gustu ;)

      Usuń