15 czerwca 2014

KOTLETY Z CIECIERZYCY I BOBU

Czyli inna- sezonowa wersja falafela ;)

 

Uwielbiam bób i już od dawna miałam na niego ogromną ochotę!
Jak tylko wpadł w moje ręce od razu pomyślałam, że świetnie będzie smakował w połączeniu z ciecierzycą i sezamem- tak właśnie powstały kotleciki :)


Składniki:
  • pół szklanki ciecierzycy
  • 200g bobu
  • 1 jajko lub 3 łyżki lnu mielonego
  • 3 łyżki sezamu
  • koperek
  • przyprawy: garam masala, papryka słodka, curry
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) i gotować do miękkości przez około 45 minut.
  2. Bób również ugotować i obrać ze skórek.
  3. Ugotowane ciecierzycę i bób zblendować.
  4. Do całości dodać jajko lub w wersji wegańskiej wcześniej zaparzony len i ponownie wszystko razem zblendować z dodatkiem koperku i przypraw.
  5. Uformować średniej wielkości kotlety i obtoczyć w sezamie.
  6. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Kotlety wyłożyłam na liście sałaty z dodatkiem kiełków brokuła.
Są idealne jako dodatek do obiadu, bądź samodzielnie. Na lunch, czy kolację. Do pracy, czy na piknik!

Smacznego!

Kalorie:
Całość (14 kotletów)- ok. 720kcal
1 kotlet- ok. 51kcal

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014By Niejadek Zjadł ObiadekWegetariański obiad III

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Ja wprost uwielbiam bób ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne kotleciki. Bobu jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowe, ale przede wszystkim smaczne! bez wątpienia mam ochotę je spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny bób rządzi! Zaraz po dyni oczywiście ;)

    OdpowiedzUsuń