5 marca 2014

GOFRY JAGLANE!

Cudo! Pyszne, zdrowe- idealne!!

Robiłam już ciasto z kaszy jaglanej... ciastka z kaszy jaglanej... więc teraz pora na gofry!!
W smaku są genialne, super propozycja dla amatorów kaszy jaglanej ;)




Składniki:
  •  2 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek otrębów
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 4 łyżki wody gazowanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • dodatki
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w dwukrotnej ilości wody w stosunku do ilości kaszy.
  2. Ugotowaną kaszę ostudzić.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Żółtka utrzeć ze stevią, jogurtem naturalnym, proszkiem do pieczenia i wodą.
  5. Następnie dodać do masy kaszę jaglaną wraz z otrębami i wymieszać (bez blendowania).
  6. Białka ubić na sztywną pianę z cynamonem.
  7. Ubite białka powoli wymieszać z masą.
  8. Gofry piec przez około 4 minuty.
Ja osobiście gofry zjadłam z  musem ananasowym, świeżymi owocami oraz bakaliami.
Było pyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe!


Kalorie (bez dodatków):
Całość (4 gofry)- ok. 350kcal
1 gofr- ok. 88kcal

Lekkie desery bez piekarnika

4 komentarze:

  1. Czymś można zastąpić jogurt? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dowolnym serkiem,albo masłem orzechowym, czy zaparzonym lnem mielonym ;)

      Usuń
  2. Czy kaszę jaglaną trzeba zmiksować? Ile wychodzi gofrów z podanych składników? Mam zamiar wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm, ja zmiksowałam bo lubię tą kremową konsystencję, ale możesz spróbować ją po prostu rozgotować lub lekko rozgnieść ;) mi wyszły 4 gofry, ale takie PORZĄDNE ;)

      Usuń