11 marca 2014

BROWNIE Z FASOLI ADZUKI

Już od dłuższego czasu zamierzałam upiec brownie, jednak w tym zdrowszym wydaniu ;)
W końcu przyszła na to pora, a podstawowym składnikiem jest nietypowa odmiana fasoli- adzuki!

Muszę przyznać, że ta odmiana fasoli przypadła mi do gustu. Ma łagodniejszy posmak, niż tradycyjna czerwona fasola. Świetnie sprawdziła się w moim wypieku.




Składniki:
  • 300g fasoli adzuki
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 3 łyżki kakao niskotłuszczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez 12 godzin. W międzyczasie kilkakrotnie wymienić wodę (fasola zwiększy swoją objętość).
  2. Len zaparzyć w niewielkiej ilości przegotowanej, wrzącej wody.
  3. Następnie wszystkie składniki (namoczoną fasolę, banany, jogurt naturalny i wszystkie proszki) zmiksować na gładką masę.
  4. Przełożyć do dużej sylikonowej formy (bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
* Ciasto należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia, wtedy bardziej stężeje. Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu (lodówce).

Jest to na pewno jeden z bardziej udanych eksperymentów jeśli chodzi o moje wypieki z fasoli. Polecam dla wszystkich amatorów słodkości, tym bardziej, że jeden kawałek to tylko 87 kcal ;)




Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1390kcal
1 kawałek- ok. 87kcal

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondiesKuchnia Ameryki Północnej

2 komentarze:

  1. Hej!! Wędrując po sieci w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych, napotkałam Twój blożek:) Dopiero zaczęłam się zagłębiać w jego treści i już widzę same rewelacje:) Jejjj!!!
    To zdaje się że zostanę u Ciebie na dłużej;)
    Dzięki za super pomysły!:)
    Pozdrawiam wiosenkowo i zdrowego smacznego życzę!:)
    Kamila P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa i ogromnie się cieszę, że przepisy przypadły Ci do gustu! :)

      Usuń