24 października 2017

WEGAŃSKI ROSÓŁ

W chłodne jesienne wieczory mamy ochotę na coś rozgrzewającego.

A co będzie lepsze niż talerz gorącego, aromatycznego rosołu w wersji wegańskiej?



Składniki:

  • 400g makaronu ryżowego

  • 4 marchewki

  • 4 pietruszki

  • 1 seler

  • pół pora

  • 1 cebula

  • natka pietruszki

  • lubczyk

  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i pokrój na większe części, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec - zalej wodą i gotuj 2 godziny na małym ogniu.

  2. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.

  3. Gotowy rosół podawaj z makaronem ryżowym.


Kalorie:

Całość (8 porcji) - ok. 1775kcal

1 porcja - ok. 222kcal

23 października 2017

GRYCZANE NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

Wspaniałe dietetyczne naleśniki!

Pełne smaku, aromatu i wartości odżywczych :)



Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej niepalonej

  • 2 jabłka

  • szczypta cynamonu

  • 2 łyżki rodzynek

  • 1 łyżka erytrolu

  • 2 łyżki jogurtu sojowego

  • szczypta soli

  • świeże listki mięty




Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną zalej wodą i mocz przez co najmniej 12 godzin.

  2. Następnie odlej wodę, wypłucz kaszę i zalej świeżą wodą (na 2 cm ponad poziom kaszy), po czym całość zblenduj ze szczyptą soli.

  3. Naleśniki smaż z obu stron.

  4. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i skarmelizuj na patelni z dodatkiem erytrolu, pod koniec dodaj rodzynki.

  5. Do naleśników nałóż jogurt i jabłka - całość ozdób również jabłkami i listkami świeżej mięty.


Kalorie:

Całość (2 naleśniki) - ok. 587kcal

1 naleśnik - ok. 294kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

22 października 2017

WEGAŃSKA KIEŁBASA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Wegańska kiełbasa?

Dla niektórych to zaprzeczenie istoty kiełbasy, dla innych zdrowsza alternatywa ;)

Zwał jak zwał... kiełbaska jest pyszna i nigdy nie zamienię ją na taką "zwykłą"!



Składniki:

  • 480g czerwonej fasoli (konserwowej lub gotowanej)

  • 3/4 szklanki słonecznika

  • słoik suszonych pomidorów

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • 1 duża cebula

  • przyprawy: sól himalajska, pieprz mielony, papryka słodka, papryka wędzona


Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę na złocisty kolor.

  2. Fasolkę zblenduj wraz z suszonymi pomidorami i zmielonym słonecznikiem.

  3. Następnie dodaj cebulkę oraz mąkę gryczaną wraz z przyprawami - całość wymieszaj.

  4. Masę zwiń w folię spożywczą w formie kiełbasek, mocno zawijając końce (masa musi być mocno zwarta).

  5. Tak przygotowane kiełbaski ugotuj we wrzątku (ok. 10-15 minut).


Kalorie:

Całość (12 kiełbasek) - ok. 1960kcal

1 kiełbaska - ok. 163kcal

21 października 2017

JESIENNE CIASTECZKA Z GRUSZKAMI

Szykuje się szaro- bury weekend...

A ja umilę go sobie słodkościami, a co! :)

Bogate w wartości odżywcze ciasteczka u każdego wywołają uśmiech na twarzy!



Składniki:

  • 6 łyżek mąki z komosy

  • 8 łyżek mąki kukurydzianej

  • 2 jajka

  • 2 banany

  • 1 szklanka mleka migdałowego

  • 3 łyżki erytrolu

  • 2 łyżki białka konopnego

  • 2 łyżki kakao

  • cynamon

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 gruszka




Przygotowanie:

  1. Jajka zblenduj z bananami i mlekiem.

  2. Następnie dodaj erytrol, kakao, białko konopne oraz mąki - całość wymieszaj.

  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż masę w formie dużych ciasteczek.

  4. Na każdym ciastku ułóż kawałek gruszki, całość oprósz cynamonem i skrop miodem.

  5. Ciasteczka piecz około 20 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (14 ciasteczek) - ok. 1320kcal

1 ciasteczko - ok. 94kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

19 października 2017

DYNIOWE BABECZKI Z BANANEM

Szybkie, proste i w uroczym kolorze!

U mnie zniknęły w mgnieniu oka!

Koniecznie wypróbuj :)



Składniki:

  • pół dyni hokkaido

  • 2 banany

  • 4 łyżki erytrolu

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 4 łyżki mąki z komosy

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej

  • 4 łyżki mąki orkiszowej




Przygotowanie:

  1. Dynię pokrój, ugotuj i odcedź.

  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj.

  3. Masę przełóż do foremek i piecz około 20 minut w 190 stopniach.


Kalorie:

Całość (22 babeczki) - ok. 1160kcal

1 babeczka - ok. 53kcal

18 października 2017

BEZGLUTENOWY MAKARON Z GRZYBAMI

Skarby jesieni - grzyby!

Aromatyczne, pachnące i bardzo smaczne!

A dzisiaj serwuję je w postaci sycącego bezglutenowego makaronu :)



Składniki:

  • 400g makaronu kukurydzianego

  • 4 garście grzybów

  • mała cebula

  • pół szklanki bulionu warzywnego

  • 5 łyżek płatków drożdżowych

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • 3 łyżki słonecznika

  • przyprawy: sól himalajska, pieprz


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i pokrojone grzyby - dopraw solą i pieprzem.

  3. Na patelnię dodaj ugotowany makaron, zalej bulionem i dodaj płatki drożdżowe - całość wymieszaj.

  4. Gotowanie danie posyp słonecznikiem.


Kalorie:

Całość (4 porcje) - ok. 2015kcal

1 porcja - ok. 504kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

16 października 2017

CIASTO BANANOWE Z RODZYNKAMI

Banany to naturalna słodycz, której nigdy sobie nie odmówię :)

A można ją wykorzystać to osłodzenia pysznego ciacha! :)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej

  • 3 banany

  • 2 łyżki erytrolu

  • garść rodzynek

  • 2 jajka

  • pół szklanki mleka

  • szczypta sody


Przygotowanie:

  1. Jajka zblenduj z mlekiem i jednym bananem.

  2. Do miski dodaj pokrojone 2 banany oraz mąkę, sodę, erytrol i rodzynki - całość wymieszaj.

  3. Masę przelej do formy i piecz około 30 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (10 kawałków) - ok. 1425kcal

1 kawałek - ok. 143kcal