9 września 2017

BUDYŃ JAGLANY Z MIODEM Z SOKIEM Z BZU

Niedawno miałam okazję wypróbować miód z sokiem z czarnego bzu! Jego smak mnie zaskoczył! Oczywiście bardzo pozytywnie :)

Słodki... z kwaskowatą nutą... a do tego intensywny kolor - to połączenie sprawia, że produkt znalazł się na mojej liście TOP 10 :)

Nie chciałam wykorzystywać go do deserów i ciast poddawanych wysokiej temperaturze pieczenia, ponieważ z takiego produktu trzeba wyciągnąć jak najwięcej właściwości! A jedząc go "na surowo" skorzystamy z szeregu korzyści, które oferuje :)



Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej

  • pół szklanki mleka migdałowego

  • 1 łyżeczka miodu z sokiem z bzu

  • garść borówek


Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną porządnie opłukaj i ugotuj.

  2. Następnie zblenduj ją z mlekiem migdałowym.

  3. Budyń przełóż do miseczek i polej miodem, a następnie posyp borówkami.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 450kcal

1 porcja - ok. 225kcal

8 września 2017

WEGAŃSKIE CHILI CON CARNE

Chili con carne to danie, które się kocha albo nienawidzi :)

Ja zakochałam się w wegańskiej wersji!

Pożywne... Z charakterem - pycha!

Składniki:

  • 500g ryżu naturalnego

  • 960g fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)

  • 690g passaty pomidorowej

  • 2 czerwone cebule

  • 2 czerwone papryki

  • 2 marchewki

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka syropu z agawy

  • 3 łyżeczki sezamu

  • kiełki jarmużu

  • 1 łyżka oliwy

  • przyprawy: sos sojowy, kumin, kolendra, papryka słodka i ostra, cynamon, pieprz


Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie podsmaż posiekaną cebulkę.

  2. Dodaj pokrojone marchewki i papryki - całość podsmaż z przyprawami.

  3. Następnie dodaj fasolę, passatę pomidorową, ocet balsamiczny i syrop z agawy - całość duś według uznania (aż zgęstnieje).

  4. Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem, posypane sezamem i kiełkami jarmużu.




Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 3390kcal

1 porcja - ok. 565kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

30 sierpnia 2017

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JABŁKIEM

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka!
Solo lub jako dodatek do obiadu ;)

Tania i smaczna - czego chcieć więcej? :)


Składniki:
  • 8 ziemniaków
  • 1 duże jabłko
  • pół cebuli
  • 5 łyżek ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
Sos: 
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ugotuj, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Jabłko również pokrój w kostkę, cebulę posiekaj i wymieszaj z ziemniakami oraz płatkami drożdżowymi.
  3. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymiesza, po czym gotowy sos wmieszaj w sałatkę.
  4. Całość posyp ciecierzycą. 
Kalorie:
Całość (5 porcji) - ok. 825kcal
1 porcja - ok. 165kcal

28 sierpnia 2017

GRYCZANE CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM

Kiedyś nie byłam zwolennikiem ciast drożdżowych, wydawały mi się mało atrakcyjne w smaku...
Ale odkąd zaczęłam je piec sama i dodawać do środka to co lubię nabrały one innego smaku... mojego smaku! ;)

Dzisiaj wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami :)


Składniki:
  • 400g mąki gryczanej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 7g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 banany
  • 200ml mleka jaglanego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 50g oliwy
  • kilka śliwek
  • opcjonalnie: cynamon, 2 łyżeczki syropu z agawy

Przygotowanie:
  1. Mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, drożdże i sól wymieszaj ze sobą.
  2. Banany zblenduj z mlekiem i syropem z agawy.
  3. Mokre składniki wymieszaj z suchymi i wyrób ciasto, pod koniec dodaj oliwę i ponownie wyrób.
  4. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu poukładaj połówki śliwek, które opcjonalnie możesz posypać cynamonem i skropić syropem z agawy.
  5. Ciasto piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Kalorie:
Całość (24 kawałki) - ok. 3115kcal
1 kawałek - ok. 130kcal

27 sierpnia 2017

DYNIOWY PĘCZAK Z PAPRYKĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

Moje ukochane warzywo - dynia!

Zaczyna królować na sklepowych półkach, a wraz z rozpoczęciem sezonu na dynię moja kuchnia zamienia się w ich magazyn :)

Dzisiaj danie lekkie, ale mocno dyniowe :)


Składniki:
  • mała dynia hokkaido
  • 2 czerwone papryki
  • 600g kaszy pęczak
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżeczek oleju lnianego
  • garść orzechów laskowych
  • natka pietruszki
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, sól himalajska, cynamon, kumin, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma

Przygotowanie:
  1. Kaszę pęczak ugotuj w wodzie z dodatkiem kurkumy, ziela angielskiego i liści laurowych.
  2. Z ugotowanej i odcedzonej kaszy wyciągnij liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Dynię i paprykę pokrój na kawałki, po czym upiecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (około 20/30 minut).
  4. Z upieczonej papryki ściągnij skórkę, po czym pokrój ją na mniejsze kawałki i wymieszaj razem z dynią, posiekanym czosnkiem, pozostałymi przyprawami i ugotowaną kaszą.
  5. Gotowe danie polej łyżeczką oleju lnianego, posyp natką pietruszki i uprażonymi orzechami laskowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2765kcal
1 porcja - ok. 461kcal

26 sierpnia 2017

KOKOSOWO - CYTRYNOWY DESER Z OWOCAMI

Lekki deser na weekendowe popołudnie :)
Kolorowy, smaczny i zdrowy!


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej do pojemników, po czym zanurz w niej kawałki nektarynki - odstaw do stężenia.
  2. Na warstwie galaretki poukładaj borówki, następnie mąkę jaglaną wymieszaj z mlekiem i na borówki nałóż warstwę kokosową.
  3. Kolejno nałóż znowu borówki i następną warstwę kokosową, po czym udekoruj deser borówkami. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 desery) - ok. 725kcal
1 deser - ok. 363kcal

23 sierpnia 2017

POMIDOROWO - JARMUŻOWY MAKARON Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Pożywny, wegański posiłek, który można przygotować z dosłownie kilku składników!
Dodatek orzechów laskowych bardzo urozmaica smak i nadaje całości charakteru :)


Składniki:
  • 500g makaronu kukurydzianego
  • 200g jarmużu
  • 8 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, sól himalajska, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek, pokrojone pomidory oraz jarmuż z przyprawami.
  3. W momencie, gdy większość wody odparuje dodaj syrop z agawy i wymieszaj z ugotowanym makaronem.
  4. Gotowe danie posyp uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi. 

Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2415kcal
1 porcja - ok. 403kcal