8 września 2017

WEGAŃSKIE CHILI CON CARNE

Chili con carne to danie, które się kocha albo nienawidzi :)

Ja zakochałam się w wegańskiej wersji!

Pożywne... Z charakterem - pycha!

Składniki:

  • 500g ryżu naturalnego

  • 960g fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)

  • 690g passaty pomidorowej

  • 2 czerwone cebule

  • 2 czerwone papryki

  • 2 marchewki

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka syropu z agawy

  • 3 łyżeczki sezamu

  • kiełki jarmużu

  • 1 łyżka oliwy

  • przyprawy: sos sojowy, kumin, kolendra, papryka słodka i ostra, cynamon, pieprz


Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie podsmaż posiekaną cebulkę.

  2. Dodaj pokrojone marchewki i papryki - całość podsmaż z przyprawami.

  3. Następnie dodaj fasolę, passatę pomidorową, ocet balsamiczny i syrop z agawy - całość duś według uznania (aż zgęstnieje).

  4. Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem, posypane sezamem i kiełkami jarmużu.




Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 3390kcal

1 porcja - ok. 565kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz