14 lipca 2017

BIAŁKOWY KOKTAJL ROŚLINNY

Koktajl na każdą porę!
Śniadanie, 2 śniadanie, podwieczorek, po treningu, na kolację i wymieniać tak można długo!

Pełen witamin i składników odżywczych! Piękny zielony kolor! A do tego w 100% roślinny!


Składniki:
  • 2 łyżki białka konopnego
  • 2 łyżeczki chia
  • pół awokado
  • 1 banan
  • pół szklanki mleka roślinnego
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj i gotowe! 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 małe koktajle)- ok. 395kcal
1 mały koktajl- ok. 198kcal

13 lipca 2017

MAKARON Z WEGAŃSKIM SEREM I ORZESZKAMI PINIOWYMI

Wegański ser gościł już na moim stole w dwóch wersjach tu i tu !
Służył jako sos do przekąsek, ale nigdy nie jadłam go z makaronem i to był błąd!

Makaron z wegańskim serem to obecnie jedno z moich ulubionych dań!
Jest kremowy, rozpływający się w ustach, smakuje jak ser, a do tego jest zdrowy!!


Składniki:
  • 400g makaronu ryżowego
  • 4 spore ziemniaki
  • 3 małe marchewki
  • pół szklanki płatków drożdżowych
  • kawałek cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę natki pietruszki
  • 4 łyżeczki orzeszków piniowych
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Ziemniaki ugotuj wraz z marchewką, a następnie zblenduj z 3/4 szklanki wody, w której się gotowały.
  3. Dodaj płatki drożdżowe, posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy i ponownie zblenduj.
  4. Gotowy makaron wymieszaj z wegańskim serem, wyłóż na talerz, po czym posyp natką i orzeszkami.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 2000kcal
1 porcja- ok. 500kcal

11 lipca 2017

WEGAŃSKIE CURRY Z TOFU

Curry to potrawa popularna, która przygotowywana jest na wiele sposobów... z mięsem, rybami.
Ja wykonałam wersję wegańską z białkiem w postaci tofu.

To był strzał w 10!
Curry było wyśmienite i godne polecenia ;)


Składniki:
  • 400g ryżu brązowego
  • 2 kostki tofu
  • pasta curry
  • 300g passaty pomidorowej
  • 200g jogurtu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżeczki furikake
  • 2 łyżeczki orzeszków piniowych
  • przyprawy: curry, sól himalajska, zioła, kumin

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj.
  2. Tofu pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawami - usmaż na patelni z odrobiną wody.
  3. Na patelnię dodaj passatę pomidorową, podgrzej, następnie dodaj pastę curry i jogurt sojowy - całość podgrzej.
  4. Gotowy ryż podaj z curry, całość skrop oliwą, posyp furikake i orzeszkami piniowymi. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 2710kcal
1 porcja- ok. 678kcal

10 lipca 2017

SAJGONKI OWOCOWE

Bo sajgonki można też jeść na deser!
I to z soczystymi, słodkimi owocami oraz królową kasz- kaszą jaglaną!

Jeśli ktoś lubi słodkie desery lub obiady, tak jak ja to na pewno zasmakują mi te proste w przygotowaniu sajgonki ;)


Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 arkusze papieru ryżowego
  • trochę: malin, jagód, agrestu, brzoskwini
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukaj i ugotuj w mleku.
  2. Ostudzoną kaszę wymieszaj z miodem.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w wodzie, a następnie nałóż na niego kaszę oraz owoce i zawiń.
  4. Sajgonki dodatkowo podaj z owocami. 
Kalorie:
Całość (3 sajgonki)- ok. 415kcal
1 sajgonka- ok. 138kcal

9 lipca 2017

NALEŚNIKI Z SOSEM PAPRYKOWYM I OLEJEM Z OSTROPESTU

Naleśniki to danie, które daje ogrom możliwości!
Od słodkich wariacji po wytrawne i wykwintne dania!

Ja dzisiaj postawiłam na smaki wytrawne, może nie nadzwyczajnie wykwintne, ale za to nadzwyczajnie dobre ;)


Składniki:
Naleśniki
  • 4 łyżki mąki teff
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • pół szklanki dowolnego mleka
  • szczypta soli himalajskiej
Sos
  • 6 czerwonych papryk
  • 200g passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek cebuli
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek
Dodatki
Przygotowanie: 
Naleśniki
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj, a następnie usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Sos i dodatki 
  1. Papryki pokrój na ćwiartki i upiecz w piekarniku (50 minut/ 180 stopni).
  2. Upieczone i ostudzone papryki obierz ze skórek, a następnie zblenduj z pozostałymi składnikami na sos.
  3. Powstały sos podgrzej na patelni i wypełnij nim naleśniki, a następnie skrop olejem, posyp płatkami drożdżowymi i złóż. 
  4. Na wierzch naleśnika również nałóż odrobinę sosu, posyp natką i furikake. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 naleśników)- ok. 1210kcal
1 naleśnik- ok. 242kcal

8 lipca 2017

PLACUSZKI GRYCZANE Z OWOCAMI

Kolorowe, weekendowe, a do tego letnie śniadanie!
Szybkie, lekkie placuszki z mnóstwem przeróżnych kolorów!

Nie wiem, jak Wy... ale ja uwielbiam, jak moje dania są pełne smakowitych barw! ;)


Składniki:
Placuszki
  • 2 jajka
  • chlust dowolnego mleka
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki płatków wielozbożowych
  • szczypta soli
Dodatki
  • pół awokado
  • 5 łyżek dowolnego mleka
  • 1 łyżka kakao
  • trochę: malin, agrestu, jagód
  • 1 morela
  • 3 daktyle

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na placuszki zblenduj.
  2. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
  3. Gotowe placuszki polej sosem z awokado, mleka i kakao.
  4. Całość posyp owocami oraz daktylami. 
Kalorie:
Całość (14 placuszków z dodatkami)- ok. 680kcal

7 lipca 2017

OMLET Z MĄKI TEFF Z MASŁEM ORZECHOWYM

Pożywny posiłek i deser w jednym- takie dania lubię ;)
Omlet z nietypowej mąki teff z kremowym masłem orzechowym- to musi smakować!


Składniki:
  • 2 łyżki mąki teff
  • 3 łyżki ryżu preparowanego
  • 1 jajko
  • chlust mleka ryżowego z wanilią
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • odrobina chia
  • kawałek pomarańczy
  • kawałek jabłka
Przygotowanie:
  1. Jajko wymieszaj z mlekiem, 2 łyżkami ryżu i mąką - masę wylej na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron.
  2. Gotowy omlet podaj posmarowany masłem orzechowym z kawałkami owoców i łyżką ryżu preparowanego oraz chia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 omlet)- ok. 340kcal