15 lutego 2017

KREM PIECZARKOWO- ZIEMNIACZANY

Może kolor nie zachwyca, ale za to smakiem nadrabia :)
Pożywna, ciepła i sycąca kolacja na dzisiaj gotowa ;)


Składniki:
  • 500g pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: sól himalajska, cząber
Przygotowanie:
  1. Olej rozgrzać na głębokiej patelni, podsmażyć cebulkę i czosnek.
  2. Kolejno dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pieczarki.
  3. Całość zalać bulionem i ugotować, aż warzywa będą miękkie- w między czasie przyprawić.
  4. Całą zawartość patelni zblendować na gładki krem, który podawać z pestkami dyni oraz kiełkami. 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 560kcal
1 porcja- ok. 187kcal

14 lutego 2017

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I PIECZARKAMI

Papryka to bardzo zdrowe, ale i wdzięczne warzywo. Pięknie się prezentuje, dodaje koloru każdej potrawie, a i może posłużyć również, jako miseczka, którą możemy po brzegi wypełnić pysznym farszem... całość następnie zapiec i rozkoszować się lekkiem, zdrowym daniem!
Brzmi nieźle? To już spieszę z przepisem! ;)


Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 300g pieczarek
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • koperek
  • trochę pestek dyni
  • przyprawy: sól himalajska, kurkuma, papryka słodka, estragon

Przygotowanie:
  1. Z papryk odciąć kapelusze, wydrążyć środek i upiec (20 minut/180stopni).
  2. Kaszę jaglana opłukać i ugotować.
  3. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, a następnie dodać pokrojone pieczarki, przyprawić solą i papryką słodką- całość podsmażyć.
  4. Podsmażone pieczarki połączyć z kaszą, posiekanym koperkiem oraz passatą i pozostałymi przyprawami.
  5. Papryki wyciągnąć z piekarnika po 20 minutach, nałożyć do środka farsz i ponownie piec przez około 10 minut. 

Kalorie:
Całość (4 papryki)- ok. 655kcal
1 papryka- ok. 164kcal

13 lutego 2017

PRALINKI Z CYNAMONEM I POMARAŃCZĄ

Słodki prezent dla wyjątkowej osoby!
W zdrowym stylu ;)


Składniki:
  • garść nerkowców
  • 2 garście daktyli
  • szczypta cynamonu
  • sok z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie namoczyć w soku z pomarańczy, po czym zblendować na mus z cynamonem.
  2. Orzechy nerkowcami zmielić (ale nie na mąkę) i wymieszać z musem daktylowym.
  3. Z masy uformować pralinki, które następnie należy porządnie schłodzić. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 pralinek)- ok. 500kcal
1 pralinka- ok. 28kcal

12 lutego 2017

RÓŻANY PUDDING Z CHIA Z MUSEM MANGO I GRANATEM

W środku zimy zawsze przyda się trochę kolorów w kuchni!
A na poprawę nastroju najlepiej zaserwować sobie deser! ;)


Składniki:
  • 40g chia
  • kilka kropel aromatu różanego
  • 2 chlusty wody różanej
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 1/2 łyżeczki stewi
  • mango
  • 1 łyżeczka maranty trzcinowej
  • kawałek granatu
Przygotowanie:
  1. Chia zalać mlekiem wymieszanym z wodą różaną, aromatem różanym oraz stewią i moczyć przez co najmniej 4 godziny.
  2. Mango zblendować na mus z dodatkiem maranty trzcinowej.
  3. Gotowy pudding przełożyć do pucharku, następnie nałożyć mus mango i posypać ziarenkami granatu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 510kcal

11 lutego 2017

SAŁATKA Z AMARANTUSEM I WARZYWAMI

Amarantus to ziarno o lekko orzechowym smaku.
Przyrządzałam już mnóstwo potraw z jego użyciem zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Jednak niekiedy z braku czasu nie mamy możliwości upichcenia wymyślnych potraw, wymagających dużego nakładu pracy, a przede wszystkim czasu.
Idę z pomocą i prezentuję pomysł na dość szybką i smaczną sałatkę ;)


Składniki:
  • 150g amarantusa
  • 240g fasoli czerwonej (konserwowej lub ugotowanej) 
  • pomidory koktajlowe
  • szczypior
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować.
  2. Następnie ugotowany amarantus wymieszać z fasolą, pokrojonymi pomidorkami i posiekanym szczypiorkiem.
  3. Ocet wymieszać z miodem i olejem- powstałym dressingiem polać sałatkę.
  4. Gotową sałatkę posypać sezamem.
Kalorie:
Całość ( porcje)- ok. 990kcal
1 porcja- ok. 330kcal

10 lutego 2017

DESER SORGO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Sorgo- jeszcze niezbyt popularne ziarno, które zalicza się do grupy bezglutenowych.
Jestem w trakcie jego testowania i już teraz muszę przyznać, że smakuje świetnie zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Poprzednio wykorzystałam je do przygotowania przystawek z burakiem- BURAKI FASZEROWANE SORGO Z DRESSINGIEM Z OLEJEM Z NASION MARCHWI.

Dzisiaj pora na słodkości! Proste i smaczne!


Składniki:
  • 100g sorgo
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 20g cukru waniliowego
  • 2 garście truskawek
  • kawałek granatu
Przygotowanie: 
  1. Sorgo opłukać, namoczyć przez kilka godzin w wodzie, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Truskawki zagotować, następnie wymieszać z mlekiem, cukrem oraz wodą różaną.
  3. Ugotowane sorgo wymieszać z powstałym sosem truskawkowym- całość posypać ziarenkami granatu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 550kcal
1 porcja- ok. 275kcal

9 lutego 2017

SAJGONKI Z WARZYWAMI I SOSEM JOGURTOWYM

Bardzo szybka i bardzo lekka przekąska!
Papier ryżowy daje tyyyyle możliwości, a mi akurat w ręce wpadły świeże warzywa i stworzyłam naprawdę fit przekąskę na każdą porę dnia ;)


Składniki:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • rukola
  • kawałek zielonej papryki
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek ogórka
  • koperek
  • pół czerwonej cebuli
  • 180g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • świeża mięta
  • przyprawy: sól himalajska
  • 1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Czosnek i miętę drobno posiekać, po czym wymieszać z jogurtem i szczyptą soli.
  2. Kolejno każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie, a następnie nałożyć na niego rukolę, koperek, cebulę, papryki oraz ogórka pokrojone w słupki.
  3. Na koniec całość polać sosem oraz posypać pestkami dyni i dobrze zawinąć.
Kalorie:
Całość (6 sajgonek)- ok. 390kcal
1 sajgonka- ok. 65kcal