10 października 2016

AMARANTUSOWY DESER Z MUSEM JABŁKOWO- CYTRYNOWYM

Jesień w kuchni nie musi być nudna i ponura, jak pogoda za oknem!
Daje nam do dyspozycji wiele smaków w postaci warzyw, owoców... chociażby pyszne, słodkie, polskie jabłka! Wykorzystuję je przy każdej okazji, a dzisiaj w towarzystwie amarantusa ;)


Składniki:
  • 200g amarantusa
  • szczypta wanilii
  • 4 duże jabłka
  • pół cytryny
  • maliny
  • orzechy włoskie
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować w dwukrotnej ilości wody ze szczyptą wanilii, następnie przełożyć do słoiczków.
  2. Jabłka obrać ze skórek i zblendować na mus z sokiem z cytryny- nałożyć kolejną warstwę do słoiczków.
  3. Na wierzchu ułożyć po kilka malin, a całość posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1400kcal
1 porcja- ok. 467kcal

9 października 2016

JAGLANY BUDYŃ Z CZEKOŚLIWKĄ

Niedawno zachwycałam się domową czekośliwką bez dodatku cukru! (klik)
Teraz zachwycam się śniadaniem z jej dodatkiem.... mój ukochany budyń jaglany z czekośliwką- takie proste i jakie pyszne! ;)


Składniki:
  • 80g kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki czekośliwki
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie zalać mlekiem z dodatkiem stewi i ugotować.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować bardzo dokładnie (w razie potrzeby dolać mleka), a następnie przełożyć do słoiczka przekładając budyń warstwą czekośliwki.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 530kcal

8 października 2016

KOKOSOWA BIAŁA CZEKOLADA Z MIGDAŁAMI

Wegańska, bezglutenowa, dietetyczna, a wręcz prozdrowotna!
Ja jestem zachwycona, nie mogłam się od niej oderwać!

Jest to genialna alternatywna dla tradycyjnej białej czekolady! Oczywiście smakiem nieco odbiega od tej kupnej, ale mi jej smak odpowiada w 100% ;)

Spróbujcie! Myślę, że nie pożałujecie :)


Składniki:
  • 1 mleczko kokosowe
  • garść migdałów
  • 1/2 garści plastrów kokosowych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 15g cukru trzcinowego z wanilią

Przygotowanie: 
  1. Prostokątne naczynie/foremkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć trochę migdałów i płatków kokosowych.
  2. Śmietankę kokosową (w temperaturze pokojowej) wymieszać z cukrem waniliowym.
  3. Następnie dodać pozostałe migdały, płatki migdałowe i plastry kokosowe- wymieszać i całość przełożyć do formy.
  4. Czekoladę włożyć na około godzinę do zamrażarki i gotowe!
Oczywiście jeśli chcielibyście, aby czekolada była naprawdę słodka to możecie dodać więcej cukru, bądź użyć w większej ilości jeszcze zdrowszego ksylitolu ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1092kcal
1 porcja- ok. 273kcal

6 października 2016

AROMATYCZNE BABECZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Niestety wieczory są już zimne i ponure... idealne na pyszne babeczki z kubkiem herbaty! :)
To, co lubię w jesieni to bezkarnie spędzane wieczory pod kocem ze zdrowymi słodkościami!

Dzisiaj aromatyczne babeczki z orzechami włoskimi!


Składniki:
  • 1/3 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (Green Essence)*
  • 2 łyżki karobu
  • 3 jajka
  • 2 małe jabłka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 1 łyżeczka stewi
  • trochę orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki oprócz orzechów zblendować.
  2. Masę przełożyć do foremek, a na wierzchu poukładać orzechy.
  3. Babeczki piec około 25 minut w 170 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1085kcal
1 babeczka- ok. 90kcal

5 października 2016

PUDDING RYŻOWY Z RÓŻNOŚCIAMI

Słodkości nie ma końca! Słodkie śniadania opanowały moje menu, a tym razem w ruch idzie ryż! :)
Pudding ryżowy z różnościami, tj. jagodami inkaskimi, malinami i orzechami... każdy znajdzie w puddingu coś dla siebie ;)


Składniki:
  • 200g ryżu jaśminowego
  • 750ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka stewi
  • trochę orzechów włoskich
  • trochę jagód inkaskich
  • świeże maliny
Przygotowanie:
  1. Ryż jaśminowy zalać 2 szklankami wody i zagotować, w momencie gdy prawie cała woda odparuje wlać mleko i gotować do momentu, aż ryż zmięknie i wchłonie mleko.
  2. Ugotowany ryż lekko zblendować ze stewią i przełożyć do miseczki.
  3. Całość ozdobić orzechami włoskimi, jagodami inkaskimi i malinami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1370kcal
1 porcja- ok. 457kcal

4 października 2016

CARPACIO Z BURAKÓW Z FETĄ

Dzisiaj przystawka, czy przekąska! Bo dawno nie było :)
Prosta, szybka (pomijając czas pieczenia buraków) i pyszna!

Zakochałam się w niej i ostatnio bardzo często gości w moim menu!


Składniki:
  • 2 buraki
  • 2 garście rukoli
  • 100g fety chudej
  • garść pistacji solonych (Green Essence)*
  • 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
  1. Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (50 minut/ 200 stopni).
  2. Na talerzach ułożyć rukolę, następnie obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry buraki.
  3. Całość skropić octem winnym, posypać fetą i pistacjami. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal

3 października 2016

JAGLANKA Z KOKOSEM

To śniadanie przebiło chyba wszystkie dotychczasowe! A przynajmniej te ostatnio zjedzone przeze mnie ;)
Powiem tylko tyle- słodka kasza jaglana z kokosem to niebo w gębie!


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 10g cukru trzcinowego z wanilią
  • banan
  • 2 szklanki napoju kokosowego
  • pół garści płatków kokosa
  • 2 kostki czekolady kokosowej
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie w wodzie, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z bananem i cukrem waniliowym.
  3. Całość przełożyć do miseczki, a na wierzchu posypać płatkami kokosowymi i podać z 2 kostkami czekolady. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 660kcal