11 czerwca 2016

BEZGLUTENOWY MAKARON NA ZIELONO

Uważam, że zielony kolor powinien gościć w naszych kuchniach, a co za tym idzie w daniach na co dzień!
Zielone warzywa zawierają chlorofil, który pomaga między innymi w oczyszczaniu organizmu.

Ponadto każde danie urozmaicone "zieleniną" wygląda pięknie, a przecież bardzo często jemy oczami! :)

Dlatego idąc za tą myślą postanowiłam przygotować bezglutenowy makaron z zielonymi warzywami!


Składniki:
  • 100g makaronu kukurydziano- ryżowego fusilli
  • 1 cukinia zielona
  • kilka szparagów zielonych
  • 1 łyżka sproszkowanego jarmużu
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • koperek świeży
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • przyprawy: sól himalajska, bazylia, pieprz ziołowy
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Cukinię umyć, pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię, zalać bulionem, przyprawić i dusić do uzyskania konsystencji sosu (w razie potrzeby można wspomóc się blenderem), pod koniec dodać jarmuż oraz koperek i całość porządnie wymieszać.
  3. Ze szparagów odciąć końcówki i ugotować na parze.
  4. Gotowy makaron wymieszać z sosem i szparagami, całość posypać płatkami drożdżowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 540kcal
1 porcja- ok. 270kcal

10 czerwca 2016

POTRAWKA Z INDYKA Z KASZĄ JAGLANĄ

Czasem lubię przygotować proste, aczkolwiek sycące danie, po którym jednocześnie czuję się lekko, ale mam również dużo siły do działania.
Takie jest właśnie połączenie kaszy jaglanej z treściwym warzywnym sosem i filetem z indyka.
Oczywiście wszyscy wegetarianie i weganie mogą po prostu zamienić indyka na tofu i sądzę, że danie będzie równie pyszne i pożywne!


Składniki:
  • 4 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 600g filetu z indyka
  • 300g passaty pomidorowej
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka czarnuszki (Green Essence)*
  • 1 pęczek koperku
  • kiełki słonecznika
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • przyprawy: sól himalajska, ajowan, papryka słodka
Przygotowanie: 
  1. Marchew, cukinię oraz bakłażana umyć i pokroić na kawałki, całość wymieszać z pastą curry, po czym przełożyć do wysokiej patelni, dolać pół szklanki wody i dusić.
  2. Indyka pokroić w kostkę, koperek posiekać i oba składniki dodać do warzyw, całość przyprawić solą himalajską, ajowanem oraz słodką papryką- dusić, aż do momentu odparowania prawie całego płynu.
  3. Pod koniec duszenia dodać passatę pomidorową, po czym dusić jeszcze kilka minut.
  4. Potrawkę podawać z ugotowaną kasza jaglaną oraz kiełkami słonecznika, całość posypać czarnuszką.
Takie danie może posłużyć nam, jako obiad na kilka dni do pracy ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1445kcal
1 porcja- ok. 362kcal

9 czerwca 2016

KRUCHE KOKOSOWE TARTALETKI

Kokos- ten smak uzależnia! Uwielbiam go potęgować szczególnie w wypiekach!
W tych tartaletach mamy kokos razy 3- mąka, syrop i wiórki!

Prawda, że brzmi smacznie? :)


Składniki:
Spód
Masa
  • 60g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki ciemnego syropu kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąki wymieszać, dodać masło migdałowe i wyrobić ciasto.
  2. Sylikonowe foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 175 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować (do całkowitej miękkości) i ostudzić.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem z łyżką syropu kokosowego.
  3. Krem wyłożyć do upieczonych spodów, każdą tartaletkę posypać wiórkami i polać syropem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 tartaletek)- ok. 885kcal
1 tartaletka- ok. 111kcal

8 czerwca 2016

KASZTANOWO- OWSIANE NALEŚNIKI Z MUSEM JAGLANYM I TRUSKAWKAMI

Dawno nie było naleśników! A więc trzeba było nadrobić! :)
Zrobiłam to przy okazji testowania patelni WOLL Szafir.

Oczywiście nie mogło się obyć bez delikatnego kremu jaglanego i truskawek... coś pysznego!


Składniki:
Naleśniki
  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka 0,5%
Dodatki
  • 80g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka 0,5%
  • 300g truskawek
  • banan
Przygotowanie: 
Naleśniki
  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Nagrzać patelnię i wylać ciasto- smażyć bez tłuszczu na "małym ogniu" przez kilka minut (z obu stron).
Dodatki
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku, a następnie zblendować z połową banana.
  2. Drugą połowę banana zblendować z garścią truskawek na mus.
  3. Na gotowe naleśniki nałożyć mus jaglany, kawałki truskawek i złożyć na pół, na wierzchu polać musem i ozdobić truskawkami. 
Kalorie:
Całość (2 ogromne naleśniki)- ok. 1255kcal
1 naleśnik- ok. 628kcal

7 czerwca 2016

JĘCZMIENNA PIZZA ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na pizzę, oczywiście w zdrowym wydaniu!
Sezon na wiosenne warzywa daje nam wiele możliwości na stworzenie niebanalnej pizzy, którą możemy się zajadać do woli!

U mnie dzisiaj pizza z przewagą zielonego- cukinii i szpragów!
Spód zrobiłam z płatków jęczmiennych, które zawierają antyutleniacze, zatem mogą zapobiegać nowotworom! Są również lekkostrawne i wspomagają odchudzanie, a ponadto (ważna informacja szczególnie dla kobiet) zawierają witamy z grupy B i niacynę, które wspaniale wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci! :)


Składniki:
  • 8 łyżek płatków jęczmiennych
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka 0,5%
  • 200g passaty pomidorowej
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół cukinii
  • pół łyżeczki czarnuszki
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Płatki zblendować z jajkami, jogurtem oraz solą himalajską.
  2. Masę przełożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt pizzy- piec około 10 minut w 190 stopniach.
  3. Passatę pomidorową podgrzać na patelni, tak aby zgęstniała, z dodatkiem soli himalajskiej, oregano oraz bazylii.
  4. Ze szparagów odciąć końcówki i lekko obgotować.
  5. Po 10 minutach wyciągnąć spód pizzy, nałożyć sos pomidorowy, plastry cukinii oraz szparagi- całość zapiec przez kolejne 15 minut.
  6. Pizzę posypać czarnuszką i płatkami drożdżowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 kawałki)- ok. 635kcal
1 kawałek- ok. 158kcal

6 czerwca 2016

WITAMINOWY NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY WĄTROBĘ

Jednym z najważniejszych narządów naszego układu pokarmowego jest wątroba. Pełni ona wiele fundamentalnych funkcji w całym procesie trawienia, m.in. neutralizowanie i usuwanie trucizn, a co za tym idzie reguluje równowagę kwasowo- zasadową organizmu. Te funkcje w dobie mocno przetworzonego pożywienia są bardzo ważne.
Aby uchronić się przed zakwaszeniem i zanieczyszczeniami najlepiej wprowadzić kilka prostych nawyków w codzienny jadłospis, które z pewnością pomogą nam utrzymać wątrobę w dobrej kondycji.

Jednym z nich jest spożywanie świeżych soków, napojów etc.
Dzisiaj prezentuję sok z jakże cennych buraków z dodatkiem bogatych w witaminy truskawek i grejpfruta! Do całości dodałam również mielony ostropest plamisty znany ze swoich regeneracyjnych właściwości wątroby.


Składniki:
  • 1kg buraków
  • 1kg truskawek
  • 1 grejpfrut
  • 3 łyżki mielonego ostropestu plamistego (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Z buraków wycisnąć sok, natomiast truskawki i obrany grejprut zblendować- wymieszać razem.
  2. Do napoju dodać ostropest plamisty i ponownie wymieszać.
 Taki napój w ciepłe dni świetnie smakuje lekko schłodzony!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 860kcal
1 porcja- ok. 108kcal

5 czerwca 2016

LEKKI PUDDING Z CHIA

Zapowiada się upalny dzień, zatem nie przynudzam, wrzucam szybki przepis na nawadniający i orzeźwiający pudding z chia i lecę korzystać ze słońca! :)


Składniki:
  • 6 łyżek chia
  • 500ml wody kokosowej
  • 1 łyżeczka stevi
  • 125g jogurtu sojowego o smaku cytryny
  • 2 łyżki musu figowo- cytrynowego
  • 1 łyżka jagód goji
Przygotowanie:
  1. Chia namoczyć w wodzie kokosowej ze stevią (co najmniej 4 godziny).
  2. Namoczone chia przełożyć do szklanki, następnie nałożyć warstwę jogurtu i mus figowo- cytrynowy.
  3. Całość podać z jagodami goji. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 puddingi)- ok. 600kcal
1 pudding- ok. 300kcal