25 lutego 2016

KAROBOWO- JAGLANE BABECZKI Z KREMEM I SUSZONYM ANANASEM

I kolejny deser- bo to właśnie je lubię najbardziej!
A zwłaszcza babeczki z kremem i suszonymi owocami :)

Babeczki są bezglutenowe, bez białego cukru, czy zbędnego tłuszczu- deser idealny :)


Składniki:
Babeczki
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 łyżki karobu
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
Krem
  • 5 łyżek kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • suszone plastry ananasa
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Zblendować ze sobą wszystkie składniki.
  2. Masę przelać do foremek, babeczki piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie zalać mlekiem, dodać stevię i ugotować.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na krem.
  3. Na upieczone babeczki nałożyć krem oraz plastry suszonego ananasa.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (7 babeczek)- ok. 825kcal
1 babeczka- ok. 118kcal

24 lutego 2016

MIX STRĄCZKÓW Z WARZYWAMI

Znacie to uczucie, kiedy po całym dniu poza domem wracacie do domu i po prostu opadacie z sił?
A gdy dodamy do tego niską temperaturę i deszcz za oknem mamy gwarantowany spadek energii!

Ale ja mam na to radę- ciepły i pożywny posiłek na bazie strączków :)


Składniki:
  • 200g mixu strączków
  • garstka wodorostów wakame
  • 1,5 cukinii
  • 1 marchew
  • mała dynia hokkaido
  • 700g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka ostropestu plamistego
  • kiść świeżego koperku
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka
  • do podania: imbir marynowany, ziarna lnu brązowego
Przygotowanie: 
  1. Mix strączków namoczyć (12 godzin), a następnie ugotować (1 godzina).
  2. Wodorosty wakame namoczyć przez 40 minut, a następnie dodać do strączków na 20 minut przed końcem gotowania.
  3. Marchew obrać i pokroić w półksiężyce, cukinię również pokroić w półksiężyce, a dynię obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę- wszystkie warzywa ugotować razem.
  4. Ugotowane strączki z wakame odcedzić, dodać ugotowane warzywa (z odrobiną wywaru, w którym się gotowały), passatę, ostropest, posiekany koperek oraz przyprawy- całość dusić jeszcze około 5- 10 minut. 
  5. Gotowe danie podawać z imbirem i ziarnami lnu. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1265kcal
1 porcja- ok. 253kcal

23 lutego 2016

CIECIERZYCOWE PLACKI Z POLEWĄ I BAKALIAMI

W zasadzie jednoskładnikowe placki z ulubionymi dodatkami!
Szybko, smacznie, prosto i na każdy posiłek w ciągu dnia! ;)


Składniki:
Placki 
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy ("z górką" :) )
  • 400ml wody
  • 2 łyżeczki stevi
Polewa
  • pół banana
  • 70g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka karobu
  • kawałek pomarańczy
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • kilka daktyli (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Mąkę wraz ze stevią i wodą dokładnie zblendować. 
  2. Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto łyżką w formie małych placuszków i smażyć z obu stron (pod przykryciem). 
  3. Banana zblendować z jogurtem i karobem, a płatki migdałowe uprażyć.
  4. Gotowe placuszki podać z polewą, kawałkami daktyli oraz pomarańczy, na koniec posypać płatkami migdałów.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 placków z dodatkami)- ok. 515kcal
1 placek z dodatkami- ok. 21kcal

22 lutego 2016

GRYCZANA ZAPIEKANKA Z WAKAME I WARZYWAMI

Ciepła zapiekanka, pełna warzyw z lekką morską nutą- to idealny pomysł na obiad, bądź ciepłą kolację.

Niektórzy z Was pewnie nie często sięgają po kaszę gryczaną uważając, że jest ona niesmaczna i nudna... kojarzy Wam się tylko z dodatkiem do mięsnego gulaszu...

Ja dzisiaj spróbowałam ją odczarować i podać w nieco innej formie- mi zasmakowało!
Gwarantuję Wam, że można z niej wyczarować cuda dodając jedynie kilka składników :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka wodorostów wakame
  • połowa cukinii
  • kilka różyczek brokuła
  • kawałek dyni hokkaido
  • pół szklanki pomidorów krojonych (mogą być z puszki)
  • 1 łyżeczka sezamu 
  • przyprawy: majeranek, sól himalajska, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować (nie rozgotować!).
  2. Wodorosty wakame namoczyć przez 40 minut (op 20 minutach moczenia wymienić wodę), a następnie gotować w świeżej wodzie 20 minut.
  3. Do ugotowanej kaszy zetrzeć kawałek dyni, dodać pomidory krojone, wakame, przyprawy i całość wymieszać.
  4. Brokuły lekko obgotować, a cukinię pokroić w półksiężyce.
  5. Do naczynia nałożyć warstwę kaszy z dodatkami, brokuły, kolejną porcję kaszy z dodatkami- na wierzchu poukładać cukinię.
  6. Zapiekać przez około 15-20 minut, a przed podaniem posypać sezamem.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 430kcal

21 lutego 2016

AMARANTUSOWE BUŁECZKI Z JAGODOWYM DŻEMEM CHIA

Niedzielne śniadania mają to do siebie, że lubią trwać długo i są słodkie! ;)

Tak było też dzisiaj! Upiekłam szybkie bułeczki amarantusowe, które zjadłam z bardzo prostym w przygotowaniu dżemem chia.


Składniki:
Bułeczki
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka ziaren lnu
Dżem
  • garść jagód
  • 2 łyżki chia (Green Essence)*
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki erytrolu
Przygotowanie:
Bułeczki
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do białek (delikatnie mieszając) dodać zblendowanego banana i mąkę amarantusową.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć masę w formie bułeczek, posypać lnem i piec około 20 minut  170 stopniach.
Dżem 
  1. Jagody zblendować z wodą i erytrolem.
  2. Dodać nasiona chia i namoczyć przez co najmniej 4 godziny (w lodówce).

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (5 bułeczek z dżemem)- ok. 435kcal
1 bułeczka z dżemem- ok. 87kcal

20 lutego 2016

TWAROGOWA ZAPIEKANKA Z CANIHUA

Takie zapiekanki mają to do siebie, że są idealnie w zasadzie na każdy posiłek w ciągu dnia!

Na śniadanie zagwarantują solidną dawkę energii.
Na podwieczorek zapewnią nutę słodyczy.
Na kolację, czy posiłek potreningowy dostarczą odpowiednią ilość białka.

Moja twarogowa zapiekanka ma dużą zawartość białka, a to za sprawą nie tylko twarogu, ale również ziarna canihua, które uważane jest za "kuzynkę" komosy ryżowej.

Zatem szable, tj. łyżki w dłoń i do dzieła! ;)


Składniki:
  • 250g serka twarogowego chudego
  • 3 łyżki ziaren canihua
  • 1 białko jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżki erytrolu
Przygotowanie:
  1. Ziarna canihua ugotować w wodzie.
  2. Białko ubić na sztywną pianę, po czym dodać twaróg, ugotowane ziarna canihua i erytrol- całość delikatnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy ceramicznej, a na wierzch poukładać plastry banana.
  4. Całość piec około 25 minut w 180 stopniach. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 zapiekanka)- ok. 415kcal

18 lutego 2016

BATATOWO- KOKOSOWE CIASTECZKA Z KRUSZONYM ZIARNEM KAKAO

Tylko 3 składniki, a efekt powalający!
Musicie koniecznie spróbować tych ciasteczek ;)


Składniki:
  • 1 batat
  • 4 łyżki mąki kokosowej (Green Essence)*
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakao
Przygotowanie:
  1. Batat ugotować, obrać ze skórki i zblendować na puree.
  2. Do puree dodać mąkę kokosową i wymieszać.
  3. Z masy uformować płaskie ciasteczka, każde na wierzchu posypać kruszonymi ziarnami kakao. 
  4. Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach. 

Miłego popołudnia! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (14 ciasteczek)- ok. 465kcal
1 ciasteczko- ok. 33kcal