13 lutego 2016

OWOCOWE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Dzisiaj przedstawiam sposób na pyszne wykorzystanie resztek, które pozostały nam po wyciśnięciu soku z jabłek! Czyli uskuteczniamy kulinarny recykling! ;)

Dosłownie kilka składników i zdrowe, aczkolwiek smakowite ciasteczka gotowe!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • banan
  • 1/2 szklanki miąższu jabłkowego (po wyciśnięciu soku)
  • garść migdałów blanszowanych
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć, ugotować do miękkości i zblendować z bananem, miąższem jabłkowym oraz stevią.
  2. Następnie uformować z powstałej masy dość duże, płaskie ciasteczka, a na wierzch każdego ułożyć po migdale.
  3. Ciasteczka piec około 25 minut w 180 stopniach. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 745kcal
1 ciasteczko- ok. 41kcal

12 lutego 2016

KARMELOWY SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

Wieki nie jadłam sernika, a to za sprawą raw ciast na bazie nerkowców, które skradły moje kubki smakowe!

Ale czasem warto dla odmiany przygotować sernik na bazie zwykłego twarogu z niezwykłymi dodatkami! ;)
Ten sernik nie wymaga pieczenia. Do przygotowania spodu wykorzystałam jedynie dwa składniki: żurawinę i migdały. Natomiast masa zawiera, oczywiście oprócz kremowego twarogu, również cukier kokosowy charakteryzujący się karmelowym smakiem oraz białko słonecznikowe, które urozmaica przede wszystkim wartości odżywcze ciasta!


Składniki:
Spód
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • 2 garście migdałów (Green Essence)*
Masa
  • 600g sera twarogowego chudego
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki białka słonecznikowego
  • garść jagód
Przygotowanie:
Spód
  1. Żurawinę namoczyć i zblendować na mus.
  2. Migdały rozdrobnić i wymieszać z musem żurawinowym- całość wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą).
Masa 
  1. Ser twarogowy zblendować z bananem, cukrem kokosowym oraz białkiem słonecznikowym i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  2. Na wierzchu poukładać jagody i całość schłodzić w zamrażarce.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1515kcal
1 kawałek- ok. 126kcal

11 lutego 2016

PUDDING CHIA Z KAROBOWĄ MASĄ, BANANEM I BAKALIAMI

Wielu z Was na pewno już zdążyło poznać nasiona chia i rozsmakować się w deserach na ich bazie!
I nie dziwię się! Podane z odpowiednimi dodatkami są wprost przepyszne!

Dlatego dzisiaj, aby umilić sobie popołudnie zaserwowałam obłędnie słodki, ale zarazem delikatny deser ;)


Składniki:
Warstwa chia
  • 3 łyżki chia
  • 250ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka stevi
Masa karobowa
  • 2 łyżki płatków gryczanych
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka stevi
Dodatki 
  • kilka plastrów banana
  • kilka migdałów blanszowanych
  • 1 łyżeczka morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Chia zalać mlekiem z dodatkiem stevi i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  2. Płatki gryczane ugotować w wodzie z dodatkiem stevi, następnie po wchłonięciu całego płynu wymieszać z karobem.
  3. Do pucharka nałożyć warstwę chia, masę karobową i dodatki.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 440kcal

10 lutego 2016

KOMOSOWO- AMARANTUSOWE CIASTECZKA Z MANGO

Popołudnie to pora na małe i słodkie co nieco!

Na popołudniowy deser jak znalazł sprawdzą się ciasteczka - bezglutenowe z przepysznym mango i bakaliami! Nie wiem czy będę w stanie się od nich dzisiaj oderwać ;)


Składniki:
  • 4 łyżki komosy ryżowej
  • 4 łyżki mąki z tapioki
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 mango
  • 1 banan
  • 6 daktyli
  • kilka orzechów nerkowca (Green Essence)*
Przygotowanie: 
  1. Komosę ugotować i ostudzić.
  2. Mango zblendować z bananem, a daktyle pokroić na małe kawałki.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  4. Z masy uformować niewielkie ciasteczka, na wierzch każdego włożyć nerkowca- piec około 20 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (16 ciasteczek)- ok. 1055kcal
1 ciasteczko- ok. 66kcal

9 lutego 2016

WEGAŃSKI BIGOS

Dzisiaj zawitała u mnie klasyka polskiej kuchni- bigos!
Ale oczywiście nie taki tradycyjny, a "przerobiony" na modłę wegańską i dietetyczną ;)

Za treściwą wkładkę posłużyła mi zielona soczewica, która okazała się idealnym dodatkiem do bigosu!


Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 0,5kg kapusty białej 
  • 40g grzybów shitake
  • 100g zielonej soczewicy
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
Przygotowanie:
  1. Zarówno kapustę kiszoną, jak i świeżą poszatkować drobno, po czym zalać wodą nieco ponad poziom kapusty, dodać przyprawy i śliwki suszone- całość dusić około godziny (ale im dłużej tym lepiej, w trakcie duszenia w razie potrzeby podlewać wodą).
  2. Soczewicę opłukać i ugotować, grzyby shitake namoczyć przez 30 minut i również ugotować (5 minut).
  3. Pod koniec duszenia do kapusty dodać ugotowaną soczewicę, grzyby, koncentrat pomidorowy i sos sojowy- dusić przez kolejne 10 minut.
Bigos podałam ze świeżym koperkiem.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 955kcal
1 porcja- ok. 119kcal

8 lutego 2016

KAROBOWY PUDDING OWSIANY Z NERKOWCAMI

Pora na deser? ;)
W takim razie prezentuję pyszny, słodki, mega sycący pudding owsiany!
Gwarantuję, że oprócz słodyczy ten pudding zapewnia również solidną dawkę wartości odżywczych i uczucie sytości na długi czas!


Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy owsianej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 garść daktyli
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • garść orzechów nerkowca (Green Essence)*
Przygotowanie: 
  1. Kaszę owsianą ugotować w wodzie z dodatkiem daktyli.
  2. Pod koniec gotowania dodać mleko i karob- gotować jeszcze kilka minut.
  3. Następnie kaszę zblendować i wymieszać z pokruszonymi nerkowcami.
  4. Pudding przełożyć do pucharków i na wierzchu poukładać całe nerkowce. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 960kcal
1 porcja- ok. 320kcal

7 lutego 2016

PENNE W SOSIE JOGURTOWYM Z OLIWKAMI

Trochę mi się zatęskniło za śródziemnomorskim klimatem... Jednak nie ma to jak lato! ;)
Idąc tropem tęsknoty za wakacjami natrafiłam na słoiczek oliwek, które nie może być inaczej- są kojarzone przeze mnie z Grecją!

Zatem garnki w ruch (w zasadzie jeden garnek;) ) i lekki lunch, nieco w greckim klimacie gotowy!


Składniki:
  • 50g makaronu penne z ryżu brązowego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek z migdałami
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: sól sezamowa, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować.
  2. Koperek posiekać i wymieszać z jogurtem oraz przyprawami.
  3. Ugotowany makaron podawać z sosem jogurtowym, pomidorkami, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz oliwkami.
Prawda, że proste i szybkie? ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 310kcal