12 lutego 2016

KARMELOWY SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

Wieki nie jadłam sernika, a to za sprawą raw ciast na bazie nerkowców, które skradły moje kubki smakowe!

Ale czasem warto dla odmiany przygotować sernik na bazie zwykłego twarogu z niezwykłymi dodatkami! ;)
Ten sernik nie wymaga pieczenia. Do przygotowania spodu wykorzystałam jedynie dwa składniki: żurawinę i migdały. Natomiast masa zawiera, oczywiście oprócz kremowego twarogu, również cukier kokosowy charakteryzujący się karmelowym smakiem oraz białko słonecznikowe, które urozmaica przede wszystkim wartości odżywcze ciasta!


Składniki:
Spód
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • 2 garście migdałów (Green Essence)*
Masa
  • 600g sera twarogowego chudego
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki białka słonecznikowego
  • garść jagód
Przygotowanie:
Spód
  1. Żurawinę namoczyć i zblendować na mus.
  2. Migdały rozdrobnić i wymieszać z musem żurawinowym- całość wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą).
Masa 
  1. Ser twarogowy zblendować z bananem, cukrem kokosowym oraz białkiem słonecznikowym i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  2. Na wierzchu poukładać jagody i całość schłodzić w zamrażarce.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1515kcal
1 kawałek- ok. 126kcal

12 komentarzy:

  1. Ale cudowny ;) Ten spód wygląda ciekawie i nietypowo w tym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek musi smakować obłędnie. A te borówki na górze, oj kusi, kusi! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo kusząco. O tej porze roku każdy owoc jest dla mnie bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek przepyszna prezentacja :-). Przepis znakomity. Tylko mi podpowiedz Madziu,czym moge zastapic bialko slonecznikowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można w ogóle pominąć albo dodać np. 2 łyżki mąki kokosowej :)

      Usuń
  5. Czyżby mrożone jagody? Też ciągle ich używam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie :) za każdym razem wyciągając woreczek z zamrażarki dziękuję sobie, że zamroziłam je latem! :)

      Usuń
  6. musze spróbować konieczie bo przepis wydaje się rewelacyjny
    A zaiast białka moge uzyc odzywki białkowej?

    OdpowiedzUsuń