7 lutego 2016

PENNE W SOSIE JOGURTOWYM Z OLIWKAMI

Trochę mi się zatęskniło za śródziemnomorskim klimatem... Jednak nie ma to jak lato! ;)
Idąc tropem tęsknoty za wakacjami natrafiłam na słoiczek oliwek, które nie może być inaczej- są kojarzone przeze mnie z Grecją!

Zatem garnki w ruch (w zasadzie jeden garnek;) ) i lekki lunch, nieco w greckim klimacie gotowy!


Składniki:
  • 50g makaronu penne z ryżu brązowego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek z migdałami
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: sól sezamowa, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować.
  2. Koperek posiekać i wymieszać z jogurtem oraz przyprawami.
  3. Ugotowany makaron podawać z sosem jogurtowym, pomidorkami, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz oliwkami.
Prawda, że proste i szybkie? ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 310kcal

5 komentarzy:

  1. Ja jedynie nie przepadam za oliwkami, ale reszta pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie. Już wieki nie jadłam oliwek

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką porcją bym chyba sobie nie pojadła.
    Fantastycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń