11 stycznia 2016

BABECZKI OWSIANO- DYNIOWE

Mała, słodka przyjemność na drugie śniadanie? To jest pomysł! :)

Nic prostszego- wystarczą płatki owsiane i kilka prostych składników, a nasza zachcianka w zdrowym wydaniu zostanie spełniona! :)


Składniki:
  • 100g płatków owsianych
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka 0,5%
  • 0,5 szklanki pestek dyni (firmy Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zblendować ze sobą.
  2. Masę przelać do foremek, na wierzchu posypać pestkami dyni.
  3. Babeczki piec około 20 minut w 180 stopniach. 
Kilka składników, trzy proste kroki, a uwierzcie, że babeczki smakują super i z pewnością zastąpią nam słodkie przekąski! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 995kcal
1 babeczka- ok. 124kcal


 

10 stycznia 2016

HUMMUS Z KAPARAMI I PLACUSZKI KONOPNE

Pewnie każdy z Was zna to uczucie, gdy podczas oglądania filmu macie nieodpartą ochotę coś przekąsić...
I jak sobie z tym radzić, żeby nie sięgać po niezdrowe przekąski? To proste- wystarczy zrobić hummus z placuszkami!
Gwarantuję Wam, że taka przekąska nie tylko jest smaczna, ale również potrafi porządnie nasycić ;)

Moje wersje hummusu i placuszków na bazie mąki z konopi są bogate w białko roślinne, które powinno znaleźć się w diecie każdego wegetarianina.


Składniki:
Hummus
  • 200g ciecierzycy
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • sól sezamowa
Placuszki
  • 4 łyżki mąki konopnej
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki wody
  • przyprawy: papryka ostra, sól himalajska
Przygotowanie: 
Hummus
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie zmienić wodę i ugotować do miękkości po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Gotową ciecierzycę zblendować na gładko z tahini, sokiem z cytryny, kaparami oraz solą sezamową.
  3. Gotowy hummus podawać z kaparami.
Placuszki
  1. Białka zblendować wraz z wodą, mąką oraz przyprawami.
  2. Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Hummus- ok. 815kcal
15 placuszków- ok. 190kcal

9 stycznia 2016

KOMOSIANKA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI I SYROPEM DAKTYLOWYM

To śniadanie gwarantuje solidną i zdrową dawkę energii na długie godziny! 

Wiele osób na śniadanie wybiera owsiankę- to prawda, że jest to dobry wybór. Jednak z czasem może ona nam się po prostu znudzić i warto sięgnąć po nieco inny rodzaj węglowodanów, jakim jest przykładowo komosa bogata również w pełnowartościowe białko. Ma lekko orzechowy smak, a w towarzystwie banana, który jest źródłem potasu oraz orzechów brazylijskich, które z kolei są bogate w zdrowe tłuszcze smakuje genialnie! Wszystko to dosłodzone syropem daktylowym... niebo w gębie ;)


Składniki:
  • 5 łyżek białej komosy ryżowej (firmy Green Essence)*
  • mały banan
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • kilka orzechów brazylijskich
Przygotowanie:
  1. Komosę opłukać, po czym ugotować w mleku, a następnie wymieszać z masłem orzechowym.
  2. Następnie komosę przełożyć do słoiczka warstwami, przekładając ją bananami i orzechami brazylijskimi.
  3. Całość polać syropem daktylowym.
Tak rozpoczęty dzień na pewno będzie udany! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 860kcal
1 porcja- ok. 430kcal



 

8 stycznia 2016

BULION WARZYWNY Z WAKAME I SZAŁWIĄ

Nie jest to odpowiednik tradycyjnego rosołu- nie zawiera mięsa, a smak wodorostów nadaje mu raczej orientalnego smaku.

Bardzo lekki, nietypowy i smaczny pomysł na obiad ;)



Składniki:
  • 50g makaronu z ryżu tajskiego
  • mały seler
  • pietruszka
  • marchew
  • 1 łyżeczka wodorostów wakame
  • kilka listków szałwii
  • plaster cytryny
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: sos tamari, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
  1. Wakame namoczyć przez 40 minut (po 20 minutach zmienić wodę).
  2. Selera, pietruszkę i marchew obrać, pokroić na mniejsze części i zagotować w wodzie wraz z wodorostami.
  3. Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie i sos tamari- gotować na małym "ogniu".
  4. Gotowy bulion podać z ugotowanym makaronem, listkami szałwii, pestkami dyni i plasterkiem cytryny.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 265kcal
1 porcja- ok. 133kcal


 

7 stycznia 2016

WYNIKI KONKURSU "UDEKORUJ Z NAMI ŚWIĘTA!"

Moi drodzy nadszedł czas ogłoszenia wyników konkursu świątecznego!


Na początku chciałabym Wam wraz z Green Essence serdecznie podziękować za wiele świątecznych smakołyków i ogromną kreatywność!

Wybór oczywiście nie był łatwy, nadesłaliście tyle apetycznych i rewelacyjnie prezentujących się zgłoszeń... ale "zakasałam rękawy" i stawiłam temu czoła! Efekt- wyłoniłam 3 wyróżnione przepisy!

I miejsce- "Domek z piernika" Pauliny

II miejsce- "Korzenne renifery" Moniki

III miejsce- "Muffinki choinki" Alicji

Bardzo Was proszę o podanie danych adresowych do wysyłki nagród w przeciągu 3 dni.

Jeszcze raz dziękuję za aktyny udział w konkursie, jesteście boscy!

6 stycznia 2016

TARTA Z NERKOWCAMI I MANDARYNKAMI

W wolny dzień nie może zabraknąć słodkości! Dlatego dzisiaj będę się zajadać moim ulubionym typem ciasta- tarta bez pieczenia! :)


Składniki:
Spód
  • garść daktyli (firmy Green Essence)*
  • garść nerkowców
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
Masa
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 2 łyżeczki stevi
  • kilka orzechów nerkowca
  • kilka jagód goji
  • 2 mandarynki
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle namoczyć, po czym odcedzić i zblendować na mus.
  2. Mus daktylowy połączyć z wcześniej pokruszonymi orzechami nerkowca i amarantusem.
  3. Masę wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą)- odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować w mleku z dodatkiem stevi, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć na spód.
  3. Całość udekorować orzechami nerkowca, jagodami goji i mandarynkami- przed podaniem schłodzić.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 106kcal


 

5 stycznia 2016

SAŁATKA Z CZARNĄ KOMOSĄ I WARZYWAMI

Lekka i pożywna sałatka, która kusi mnóstwem kolorów!
Jej pożywną część stanowi czarna komosa bogata w białko, solidną dawkę witamin zapewniają kolorowe warzywa, a oliwki z migdałami to z kolei źródło wartościowych tłuszczów.


Składniki:
  • 5 łyżek czarnej komosy ryżowej
  • kilka liści jarmużu
  • połowa cukinii
  • kawałek dyni hokkaido
  • kilka czerwonych i żółtych pomidorów koktajlowych 
  • kilka oliwek z migdałami
  • przyprawy: sól himalajska, curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • świeża kolendra
Przygotowanie:
  1. Komosę ryżową ugotować.
  2. Liście jarmużu obgotować.
  3. Plastry cukinii lekko oprószyć solą, a kawałki dyni przyprawą curry- oba warzywa ugrillować w piekarniku.
  4. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, gotową sałatkę przyozdobić listkami kolendry i skropić sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 475kcal
1 porcja- 238kcal