6 stycznia 2016

TARTA Z NERKOWCAMI I MANDARYNKAMI

W wolny dzień nie może zabraknąć słodkości! Dlatego dzisiaj będę się zajadać moim ulubionym typem ciasta- tarta bez pieczenia! :)


Składniki:
Spód
  • garść daktyli (firmy Green Essence)*
  • garść nerkowców
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
Masa
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 2 łyżeczki stevi
  • kilka orzechów nerkowca
  • kilka jagód goji
  • 2 mandarynki
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle namoczyć, po czym odcedzić i zblendować na mus.
  2. Mus daktylowy połączyć z wcześniej pokruszonymi orzechami nerkowca i amarantusem.
  3. Masę wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą)- odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować w mleku z dodatkiem stevi, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć na spód.
  3. Całość udekorować orzechami nerkowca, jagodami goji i mandarynkami- przed podaniem schłodzić.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 106kcal


 

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tarty, a Twoja wygląda naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis a tarta pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm mam ochotę na kawałek tej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda słonecznie i pewnie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i pięknie, bardzo zachęca do spróbowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysłowa i bardzo apetyczna :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń