5 stycznia 2016

SAŁATKA Z CZARNĄ KOMOSĄ I WARZYWAMI

Lekka i pożywna sałatka, która kusi mnóstwem kolorów!
Jej pożywną część stanowi czarna komosa bogata w białko, solidną dawkę witamin zapewniają kolorowe warzywa, a oliwki z migdałami to z kolei źródło wartościowych tłuszczów.


Składniki:
  • 5 łyżek czarnej komosy ryżowej
  • kilka liści jarmużu
  • połowa cukinii
  • kawałek dyni hokkaido
  • kilka czerwonych i żółtych pomidorów koktajlowych 
  • kilka oliwek z migdałami
  • przyprawy: sól himalajska, curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • świeża kolendra
Przygotowanie:
  1. Komosę ryżową ugotować.
  2. Liście jarmużu obgotować.
  3. Plastry cukinii lekko oprószyć solą, a kawałki dyni przyprawą curry- oba warzywa ugrillować w piekarniku.
  4. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, gotową sałatkę przyozdobić listkami kolendry i skropić sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 475kcal
1 porcja- 238kcal




 

4 komentarze: