4 stycznia 2016

JAGLANO- PIETRUSZKOWE BURGERY W GRYCZANEJ BUŁCE

Miałam nieodpartą ochotę na wegańskiego burgera! Więc nie myśląc długo postanowiłam coś upichcić... a w lodówce uśmiechnęła się do mnie pietruszka i tak powstały burgery! :)


Składniki:
Bułki
  • 5 łyżek płatków gryczanych (firmy Green Essence)*
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ostropestu plamistego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
Burgery
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 łyżka koperku
  • przyprawy: sól himalajska, majeranek, pieprz, ziele angielskie mielone
Przygotowanie:
Bułki
  1. Wszystkie składniki na bułki dokładnie ze sobą zblendować (oprócz sezamu).
  2. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w formie bułeczek, na wierzch każdą bułeczkę oprószyć sezamem- piec około 20 minut w 180 stopniach.
Burger 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Pietruszkę również ugotować i zblendować na mus.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kotleciki (dość płaskie), które piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
Burgery podawać z ulubionymi dodatkami- u mnie była to sałata, pomidor i sos dyniowy :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 burgery)- ok. 490kcal
1 burger- ok. 245kcal

10 komentarzy:

  1. Ostatnio miałem zrobić buraczano-jaglane burgery, ale bałęm się ż emi nie wyjdą, więc postawiłem na jaglaną z burakiem - była pyszna. Ale tego burgera koniecznie muszę spróbować - szczególnie w towaarzystwie bułki :)

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny talerz, to na nim też, ale talerz bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, fajnie, że bułki też sama zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm.. Super! Zwłaszcza te bułki. :)
    kikidietetycznie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Burgery w wersji bezmięsnej też bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to możliwe, że u mnie jeszcze nigdy nie było domowych burgerów :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Nie pamiętam już kiedy ostatni raz jadłam burgera :)

    OdpowiedzUsuń