4 grudnia 2018

WEGAŃSKI ŚWIĄTECZNY SERNIK Z RODZYNKAMI I POMARAŃCZĄ

Święta bez sernika to nie święta! Szczególnie takiego w wersji wegańskiej :)



Składniki:

Spód

  • 14 łyżek płatków owsianych

  • 7 łyżek wiórków kokosowych

  • 2 banany

  • 2 łyżki kakao


Masa

  • 360g tofu naturalnego

  • 3 łyżki ksylitolu

  • stała część mleczka kokosowego (z 1 puszki)

  • sok z połowy cytryny

  • garść rodzynek

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Polewa i dodatki

  • 2 banany

  • 2 łyżki kakao

  • 5 łyżek mleka ryżowego




Przygotowanie:

  1. Wiórki oraz płatki owsiane zmiel na drobno.

  2. Dodaj zblendowane banany oraz kakao, po czym dokładnie wymieszaj.

  3. Masę wyłóż na spód blaszki.

  4. Tofu zblenduj z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, ksylitolem oraz mąką ziemniaczaną, a następnie do masy wmieszaj rodzynki.

  5. Masę przełóż na wcześniej przygotowany spód.

  6. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.

  7. Gotowe ciasto polej polewą ze zblendowanych bananów, mleka oraz kakao i udekoruj plastrami pomarańczy.


Kalorie:

Całość (18 kawałów) – ok. 3275kcal

1 kawałek – ok. 182kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

2 grudnia 2018

CZOSNKOWY TWAROŻEK ZE SŁONECZNIKA

A'la twarożek, a na pewno świetna czosnkowa pasta!

Sycąca, pełna witamin i minerałów :)



Składniki:

  • 10 łyżek słonecznika łuskanego

  • ½ szklanki mleka ryżowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • kawałek czerwonej cebuli

  • szczypiorek

  • przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Słonecznik, mleko, czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy zblenduj.

  2. Następnie wmieszaj posiekany koperek oraz cebulkę.

  3. Na koniec schłodź w lodówce.


Kalorie:

Całość (10 porcji) – ok. 680kcal

1 porcja – ok. 68kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 grudnia 2018

KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA Z RYŻEM

Na przystawkę, na lekką kolację - jak kto woli! Wegańska, dietetyczna, ale smaczna! Zupa pieczarkowa :)



Składniki:

  • 1kg pieczarek

  • 1 duża biała cebula

  • 4 marchewki

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki suszonych warzyw jarzynka

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • 1 szklanka mleka ryżowego

  • 4 łyżki płatków drożdżowych

  • 200g ryżu brązowego

  • przyprawy: sól, pieprz

  • szczypiorek


Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju ryżowym podsmaż drobno posiekaną cebulkę.

  2. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki oraz marchewki.

  3. Całość duś przez kilka minut dodając sól oraz pieprz.

  4. Następnie wlej 2 litry wody, dodaj suszone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj przez 30 minut.

  5. Pod koniec dodaj mleko ryżowe oraz płatki drożdżowe.

  6. Gotową zupę podawaj z ugotowanym brązowym ryżem oraz szczypiorkiem.


Kalorie:

Całość (7 porcji) – ok. 1350kcal

1 porcja – ok. 193kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

30 listopada 2018

OWOCOWY BOWL Z WEGAŃSKIM BIAŁKOWYM TWAROŻKIEM

Dawka witamin i białka na śniadanie? Bardzo proszę! Zdrowo i kolorowo :)



Składniki:

Twarożek

  • 1 kostka tofu naturalnego

  • 1 łyżka białka roślinnego raw

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka ksylitolu

  • 3 łyżki mleka migdałowego


Dodatki

  • banan

  • mandarynka

  • mango

  • kaki

  • orzechy nerkowca

  • masło z nerkowców


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na twarożek zblenduj dokładnie.

  2. Twarożek wyłóż na talerz z pozostałymi dodatkami.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 1350kcal

1 porcja - ok. 675kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

27 listopada 2018

KREMOWY KUSKUS Z BAKALIAMI

Święta tuż tuż, a więc wszelkie wariacje na temat bakalii jak najbardziej wskazane :)



Składniki:

  • 250g kuskusu

  • 2,5 szklanki mleka ryżowego

  • 100g moreli suszonych

  • 100g śliwek suszonych

  • 150g orzechów włoskich

  • 2 łyżki ksylitolu


Przygotowanie:

  1. Kuskus zalej wrzącym mlekiem z ksylitolem i odstaw pod przykryciem na 15 minut.

  2. Morele, śliwki oraz orzechy posiekaj, a następnie wmieszaj do kuskusu.

  3. Tak przygotowany deser serwuj na ciepło lub na zimno.


Kalorie:

Całość (7 porcji) - ok. 2875kcal

1 porcja - ok. 410kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

22 listopada 2018

KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM I MANGO



Składniki:

Ciasteczka

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej

  • 1 banan

  • 3 łyżki masła orzechowego


Krem

  • 100g kaszy jaglanej

  • 3 szklanki mleka ryżowego

  • 2 łyżki ksylitolu

  • 3 łyżki nerkowców

  • mango




Przygotowanie:

  1. Banana zblenduj, po czym wymieszaj wszystkie składniki na ciastka - wyrób ciasto

  2. Z gotowego ciasta uformuj kuleczki, które następnie spłaszcz i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (15/20 minut).

  3. Kaszę jaglaną opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj do miękkości w mleku z dodatkiem ksylitolu.

  4. Ugotowaną kaszę zblenduj z nerkowcami i tak powstały krem nałóż na ciastka, przykryj kolejnym ciastkiem.

  5. Na wierzchu każdego ciastka wyłóż odrobinę kremy i drobno pokrojone mango.


Kalorie:

Całość (10 ciasteczek) - ok. 2310kcal

1 ciasteczko - ok. 231kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

17 listopada 2018

WYTRAWNA TARTA WARZYWNA Z FARSZEM Z TOFU



Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki tahini

  • 4 łyżki ciepłej wody

  • szczypta soli


Farsz

  • 1 kostka tofu naturalnego

  • 6 łyżek mleka sojowego

  • 3 łyżki kukurydzy

  • kilka różyczek brokuła

  • czerwona papryka

  • pomidorki koktajlowe

  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek




Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą, wyrób ciasto, a następnie wyłóż je do foremek.

  2. Tofu zblenduj z mlekiem sojowym oraz przyprawamy. Dodaj warzywa i całość wymieszaj.

  3. Tak powstały farsz nałóż na wcześniej przygotowane foremki, udekoruj połówkami pomidorków.

  4. Tatry piecz około 20 minut w temperaturze 185 stopni.


Kalorie:

Całość (6 tart) - ok. 1660kcal

1 tarta - ok. 277kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.