24 lutego 2018

SOCZEWICOWY PASZTET ZE SŁONECZNIKIEM

Pasztet to potrawa, która ma bardzo szerokie zastosowanie.

Może stanowić samodzielna przekąskę, ale może być również dodatkiem do chleba :)

Ja najbardziej lubię go wcinać z sałatką ze świeżych warzyw! mniam!



Składniki:

  • 400g czerwonej soczewicy

  • 200g mąki z ciecierzycy

  • 50g mąki z grochu

  • garść słonecznika

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia




Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłucz, a następnie ugotuj do miękkości.

  2. Z niewielką częścią wody, w której się gotowała zblenduj ją na dość gałdko.

  3. Wymieszaj z mąkami, przyprawami oraz słonecznikiem.

  4. Przełóż do foremek i piecz około 30 minut w 190 stopniach.


Kalorie:

Całość (24 kawałki) – ok. 2530kcal

1 kawałek – ok. 105kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

21 lutego 2018

TROPIKALNE SMOOTHIE BOWL

Chociaż na dworze mróz u mnie na talerzu słońce i... tropiki! ;)

Szybka, pyszna i pozytywnie nastrajająca miska szczęścia! :)



Składniki:

  • 2 banany

  • 1 mango

  • Kawałek świeżego ananasa

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • 2 łyżeczki pyłku pszczelego

  • 2 łyżeczki chia

  • 2 łyżeczki nerkowców

  • 6 daktyli


Przygotowanie:

  1. Owoce zblenduj z mlekiem i przełóż do miseczek.

  2. Całość ozdób pyłkiem, chia, nerkowcami, posiekanymi daktylami i dowolnymi owocami.


Kalorie:

Całość (2 porcje) – ok. 920kcal

1 porcja – ok. 460kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

17 lutego 2018

AROMATYCZNE CIASTO BANANOWE

To ciasto, które już dawno skradło moje serce i od czasu do czasu pojawia się na blogu w różnych wersjach.

Dzisiaj ta bardziej aromatyczna, wzbogacona o korzenne przyprawy :)



Składniki:

  • 250g mąki kukuyrdzianej

  • 50g mąki amarantusowej

  • 25g skrobi ziemniaczanej

  • Płaska łyżeczka sody

  • 3 łyżki cukru kokosowego

  • Pół szklanki mleka owsianego

  • 3 banany

  • 4 łyżeczki chia

  • Przyprawy: sól, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

  • Kilka orzechów włoskich




Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z przyprawami, cukrem i sodą.

  2. Chia namocz w 8 łyżkach gorącej wody.

  3. Banany zblenduj z mlekiem i wymieszaj z chia oraz suchymi składnikami.

  4. Masę przełóż do formy, a na wierzchu powciskaj orzechy.

  5. Ciasto piecz około 40 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (10 kawałków)- ok. 1915kcal

1 kawałek – ok. 192kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

16 lutego 2018

KREM ZIEMNIACZANO - POROWY

Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa na chłody dzień! :)

Delikatne, kremowa - idealna!



Składniki:

  • 12 ziemniaków

  • 1 duży por

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

  • Przyprawy: sól, czarny pieprz

  • 4 łyżeczki pestek dyni

  • koperek


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

  2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany por.

  3. Całość zalej bulionem i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

  4. Całość zblenduj do gładki krem dodając leko owsiane oraz przyprawy.

  5. Gotowy krem podaj z prażonymi pestkami dyni i świeżym koperkiem.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1300kcal

1 porcja – ok. 325kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

13 lutego 2018

BATONY PEŁNE MINERAŁÓW

Batony mocy! Dają porządny zastrzyk zdrowych kalorii oraz minerałów i witamin.

Bogactwo ziaren sprawia, że świetnie nadają się na śniadanie, bądź poranną przekąskę ;)



Składniki:

  • 400g płatków wielozbożowych

  • 60g lnu mielonego

  • 50g maku

  • 150g słonecznika

  • 70g pestek dyni

  • 80g nerkowców

  • 60g orzechów włoskich

  • 100g suszonych fig

  • 100g daktyli

  • 6 łyżek syropu klonowego

  • 1 szklanka ciepłej wody




Przygotowanie:

  1. Płatki wymieszać z posiekanymi orzechami, owocami suszonymi oraz pozostałymi składnikami suchymi.

  2. Dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać, tak aby len wchłonął wodę i skleił całość.

  3. Na koniec do masy wmieszaj syrop klonowy.

  4. Masę wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia (lekko dociskając) i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  5. Całość po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój na batony.


Kalorie:

Całość (22 batony) – ok. 4660kcal

1 baton – ok. 212kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

11 lutego 2018

SMOOTHIE BOWL Z ZIEMIĄ OKRZEMKOWĄ

Na dobry humor solidna dawka witamin! :)



Składniki:

  • 2 małe banany

  • Duża garść jagód

  • ¾ szklanki mleka owsianego

  • 1 łyżeczka ziemi okrzemkowej

  • Garśc domowej granoli

  • Kilka migdałów

  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego


Przygotowanie:

  1. Banany wraz z jagodami, mlekiem i ziemią okrzemkową dokładnie zblenduj.

  2. Gotowe smoothie przełóż do miseczki.

  3. Całość posyp domową granolą, migdałami oraz pyłkiem pszczelim.


Kalorie:

Całość (1 porcja) – ok. 480kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

9 lutego 2018

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL

Gdy jesteś pełna i czujesz się ociężała nie ma nic lepszego, niż orzeźwiający koktajl! :)



Składniki:

  • 1 banan

  • 1 gruszka

  • 2 jabłka

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego

  • 1 łyżeczka nasion babki jajowatej

  • Kilka listków świeżej mięty


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zblenduj dokładnie ze sobą.

  2. Koktajl podawaj lekko schłodzony.


Kalorie:

Całość (2 koktajle) – ok. 385kcal

1 koktajl – ok. 193kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.