23 września 2017

GRANOLA PEŁNA ZIAREN

Domowa granola.... uwielbiam! Niestety znika w mgnieniu oka... :)

Zawsze robię ją w innej wersji. Dzisiaj zdecydowałam się na dodatek w postaci ziaren i orzechów mniam! :)



 

Składniki:

  • 200g płatków owsianych

  • 200g płatków żytnich

  • 200g rodzynek

  • 100g pestek dyni

  • 100g nasion słonecznika

  • 100g orzechów laskowych

  • 100g sezamu

  • 1 jabłko

  • 1 banan

  • 2 łyżki miodu


Przygotowanie:

  1. Rodzynki namocz przez kilka minut i odcedź.

  2. Jabłko zblenduj z bananem i miodem.

  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

  4. Granolę rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ją około 35 minut (kilkukrotnie mieszając, aby się nie przypaliła).


Ja zjadłam granolę dzisiaj rano w towarzystwie domowych lodów bananowych :)

 

Kalorie:

Całość (20 porcji) - ok. 4735kcal

1 porcja - ok. 237kcal

21 września 2017

CIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM Z PIECZONĄ DYNIĄ

Dynia, dynia i jeszcze raz dynia!

A żeby nie było monotonnie to dodatek w postaci ciecierzycy :)

Pyszne, pożywne, jesienne danie! Mmmmm..... :)



 

Składniki:

  • 720g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)

  • 50g koncentratu pomidorowego

  • 2 czerwone cebule

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • pęczek natki pietruszki

  • mała dynia hokkaido

  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sos sojowy, papryka słodka, papryka wędzona, kumin, kolendra


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, posiekaj cebulkę, a następnie podsmaż ją wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.

  2. Po kilku minutach dodaj ciecierzycę i pozostałe przyprawy - całość podsmaż przez kilka minut.

  3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i szklankę wody, całość duś około 10/15 minut.

  4. Pod koniec dodaj posiekaną natkę, gotowe danie podaj z upieczoną dynią.


Kalorie:

Całość (5 porcji) - ok. 1410kcal

1 porcja - ok. 282kcal

19 września 2017

DYNIOWO - KOKOSOWE CURRY Z KASZĄ JAGLANĄ

Jak już nie raz wspominałam - dynia to warzywo nr 1 w mojej kuchni!

A żeby nie rzucać słów na wiatr to dzisiaj kolejne danie z dynią w roli głównej :)



Składniki:

  • 350g kaszy jaglanej

  • 1 spora dynia hokkaido

  • 250ml mleczka kokosowego

  • 100g nerkowców

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • kiełki jarmużu

  • 1 cebula

  • spory kawałek imbiru

  • 1 łyżeczka syropu z agawy

  • przyprawy: sól himalajska, kolendra mielona, kurkuma, kumin


Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglana opłucz i ugotuj, a następnie rozdziel do 4 miseczek.

  2. Cebulę, imbir, syrop z agawy i przyprawy porządnie zblenduj na pastę.

  3. Gotową pastę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną w dużą kostkę dynię, a następnie zalej 1 szklanką wody wymieszaną z mleczkiem kokosowym.

  4. Całość duś, aż dynia będzie miękka.

  5. Gotowe curry podaj z kaszą jaglaną, całość posyp uprażonymi orzechami nerkowca i kiełkami jarmużu.


Kalorie:

Całość (4 porcje) - ok. 2640kcal

1 porcja- ok. 660kcal

17 września 2017

BUŁECZKI KOKOSOWO - OWSIANE Z JAGLANYM SEREM I CZEKOŚLIWKĄ

Niedzielny deser to obowiązek!

Dzisiaj coś w rodzaju bułeczki z wykorzystaniem pysznej czekośliwki! :)



Składniki:

  • pól szklanki mąki kokosowej

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych

  • 2 jajka

  • pół szklanki mleka

  • 1 duża łyżka miodu z sokiem z bzu

  • 100g kaszy jaglanej

  • 5 łyżeczek czekośliwki


Przygotowanie:

  1. Jajka zblenduj z mlekiem, po czym wymieszaj z mąką i płatkami.

  2. Z masy uformuj bułeczki, które poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Kaszę jaglaną ugotuj i zblenduj z miodem, następnie wyłóż masę jaglaną na wcześniej uformowane bułeczki.

  4. Na wierzch każdej bułeczki wyłóż po łyżeczce czekośliwki.

  5. Bułeczki piecz około 20 minut w 180 stopniach.




Kalorie:

Całość (5 bułeczek) - ok. 1180kcal

1 bułeczka - ok. 236kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

16 września 2017

KOKOSOWO - JAGLANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Żółte śliwki - myślę: "Dawno nie jadłam".

Zatem napakowałam kilogram i do kasy... a za "chwilę" już w całym mieszkaniu roznosił się zapach kokosa i śliwek...

Pyszne, bardzo pożywne ciasto kokosowe z kaszą jaglaną i wspaniałymi żółtymi śliwkami!



Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej

  • 4 łyżki maki kokosowej

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • 2 banany

  • 2 jajka

  • kilka żółtych śliwek


Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj i ostudź.

  2. Następnie dodaj rozgniecione banany, jajka, syrop z agawy i mąkę kokosową - całość dokładnie wymieszaj i wyłóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia).

  3. Na wierzchu ciasta poukładaj pokrojone śliwki.

  4. Ciasto piecz około 40 minut w 180 stopniach, przed podaniem pozostaw do wystygnięcia.




Kalorie:

Całość (24 kawałki) - ok. 1435kcal

1 kawałek - ok. 60kcal

14 września 2017

PĘCZANKA Z OWOCAMI I MIODEM Z SOKIEM Z BZU

Owsianka... Jaglanka... Gryczanka... Pora na Pęczankę!

Brzmi nieco komicznie, ale smakuje rewelacyjnie...!

Pożywne, ciepłe, pełne witamin śniadanie :)



Składniki:

  • 200g kaszy pęczak

  • 2 nektarynki

  • 3 garście malin

  • 3 garście borówek

  • 2 banany

  • chlust mleka jaglanego

  • 2 łyżki lnu mielonego

  • do podania: miód z sokiem z bzu, mleko jaglane


Przygotowanie:

  1. Kaszę pęczak ugotuj, a następnie wymieszaj z pokrojonymi owocami i zblenowanymi bananami, mlekiem oraz lnem.

  2. Całość przełóż do naczynia i zapiekaj przez około 35 minut.

  3. Pęczankę podawaj z mlekiem polaną miodem.


Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 1600kcal

1 porcja - ok. 267kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

13 września 2017

DYNIOWE KLUSKI Z CZEKOŚLIWKĄ

Dynia - królowa jesieni i królowa w mojej kuchni!

Uwielbiam pod każdą postacią! Na słodko, na wytrawnie, pieczona solo!

Dyniowe kluski - niebo w gębie! Malutkie, urocze i delikatnie słodkawe!



Składniki:

  • 2kg ziemniaków

  • 2 szklanki musu dyniowego

  • 4 łyżki lnu

  • 4 łyżki mąki kokosowej

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • domowa czekośliwka


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, ostudź i porządnie ugnieć.

  2. Następnie wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą połącz.

  3. Masę odstaw na około 20 minut, a następnie uformuj z niej kuleczki, które ugotuj w lekko osolonej wodzie.

  4. Gotowe kluski podaj z czekośliwką.


Kalorie:

Całość (40 klusek) - ok. 2810kcal

1 kluska - ok. 70kcal