21 września 2017

CIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM Z PIECZONĄ DYNIĄ

Dynia, dynia i jeszcze raz dynia!

A żeby nie było monotonnie to dodatek w postaci ciecierzycy :)

Pyszne, pożywne, jesienne danie! Mmmmm..... :)



 

Składniki:

  • 720g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)

  • 50g koncentratu pomidorowego

  • 2 czerwone cebule

  • 2 łyżki oleju ryżowego

  • pęczek natki pietruszki

  • mała dynia hokkaido

  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sos sojowy, papryka słodka, papryka wędzona, kumin, kolendra


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, posiekaj cebulkę, a następnie podsmaż ją wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.

  2. Po kilku minutach dodaj ciecierzycę i pozostałe przyprawy - całość podsmaż przez kilka minut.

  3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i szklankę wody, całość duś około 10/15 minut.

  4. Pod koniec dodaj posiekaną natkę, gotowe danie podaj z upieczoną dynią.


Kalorie:

Całość (5 porcji) - ok. 1410kcal

1 porcja - ok. 282kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz