20 maja 2017

KOLOROWY MUS OWOCOWY Z AMARANTUSEM

Gdy pogoda dopisuje to owoce wręcz same "pchają" się na talerz!
W tym przypadku akurat do miski w postaci wspaniałego musu ;)


Składniki:
  • 200g mieszanki owoców (jagody, borówki, truskawki, maliny, wiśnie)
  • 3 banany
  • kilka kropel aromatu różanego
  • 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 
  • kawałek owocu granatu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • garść migdałów
  • kilka daktyli
Przygotowanie:
  1. Mieszankę owoców zblenduj z bananami i aromatem różanym, a następnie wymieszaj z amarantusem- mus przełóż do miseczek.
  2. Gotowy mus udekoruj pozostałymi składnikami. 

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 950kcal
1 porcja- ok. 475kcal

18 maja 2017

PUDDING CHIA Z NUTĄ RÓŻANĄ

Na pudding chia zawsze jest dobra pora! A zwłaszcza z takimi dodatkami! ;)


Składniki:
  • 7 łyżek chia
  • 700ml napoju kokosowego
  • kilka kropli aromatu różanego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • dodatki: 2 kiwi, kawałek arbuza, kilka daktyli, trochę migdałów, 2 łyżki masła z nerkowców, trochę jagód goji
Przygotowanie:
  1. Mleko wymieszaj z olejkiem i syropem z agawy, a następnie z chia i odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  2. Gotowy pudding przełóż do miseczki i podaj z dodatkami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 1200kcal
1 porcja- ok. 600kcal

17 maja 2017

KWARTALNIK GOTUJ W STYLU EKO.PL

Moi drodzy dzisiaj post z innej beczki... Chciałabym się Wam czymś pochwalić ;p A co!

Jestem ogromnie podekscytowana, ponieważ światło dzienne ujrzał pierwszy numer kwartalnika gotuj w stylu eko.pl !!!!!!!

Znajdziecie z nim sporo mnie ;) A raczej mojej twórczości zarówno kulinarnej, jak i dziennikarskiej!

W gazecie znajduje się mnóstwo artykułów poruszających tematy związane z szeroko pojętą zdrową żywnością oraz zdrowym stylem życia.
Znajdziecie w niej również wiele ciekawostek, czy opisów coraz popularniejszych superfoods!

Polecam gorąco! :)



15 maja 2017

PLACUSZKI RYŻOWE Z OWOCAMI

Deser czy kolacja...? A może deser na kolacje! To jest myśl! ;)
Proste, bardzo szybkie i wegańskie placuszki ryżowe z owocami!


Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 1 banan
  • dodatki: syrop z agawy, daktyle, migdały, granat, kiwi
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na placuszki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron.
  3. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami. 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 1170kcal
1 porcja- ok. 585kcal

11 maja 2017

WEGAŃSKIE TACOS Z SEREM Z ZIEMNIAKA

Idealne danie do ucztowania wspólnie z rodziną, czy przyjaciółmi!
Pełne kolorów, smaków, a do tego jakie smaczne! ;)


Składniki:
  • 12 kukurydzianych muszli tacos
  • 240g czerwonej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)
  • 2 garście jarmużu
  • kawałek cebuli
  • kilka pomidorów suszonych
  • 1 batat
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sos salsa łagodny
  • kiełki brokułu
  • ser z ziemniaka i marchewki (przepis tu
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Batata obierz, pokrój w kostkę, skrop oliwą, oprósz solą, a następnie upiecz w piekarniku (15 minut/190stopni)- przełóż do miseczki.
  2. Na patelni uduś cebulę, jarmuż, a następnie dodaj pokrojone suszone pomidory oraz fasolę, całość przypraw i podsmaż- przełóż do miski i obsyp kiełkami.
  3. Podgrzane tacos wypełnij przygotowanymi składnikami i sosami- pycha! 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 tacos)- ok 1400kcal
1 tacos- ok. 117kcal

10 maja 2017

BURACZKOWY JAGIELNIK NA FIGOWYM SPODZIE

Kiedy pogoda nie rozpieszcza można sobie dogodzić w inny sposób... np. zdrowym ciachem!
Jest pyszne, smak ma nietypowy, ale zaręczam, że słodki ;) No i nie wymaga pieczenia!


Składniki:
Spód
  • 200g suszonych fig
  • 2 garście amarantusa ekspandowanego
  • 2 garście migdałów
Masa
  • 200g kaszy jaglanej
  • duży burak
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • trochę orzechów włoskich

Przygotowanie:
Spód
  1. Figi sparzyć wrzątkiem, namoczyć, po czym zblendować na mus.
  2. Migdały zmielić, a następnie połączyć z amarantusem i musem figowym- spód wyłożyć do blaszki/formy (wyłożonej folią spożywczą), formując również brzegi, schłodzić w lodówce.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie , a następnie wkroić do niej buraczka, zalać wodą i ugotować do miękkości.
  2. Ostudzoną kaszę z buraczkami zblendować z miodem i wiórkami- masę przełożyć do wcześniej przygotowanego spodu i całość ponownie schłodzić w lodówce.
  3. Na wierzch gotowego ciasta wyłożyć orzechy włoskie.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 2070kcal
1 kawałek- ok. 207kcal

8 maja 2017

GUACAMOLE Z CHLEBKIEM LNIANYM

Swego czasu nie przepadałam za awokado, dlatego, że nigdy nie mogłam trafić na dobrą dojrzałą odmianę. Po kilku próbach nareszcie trafiłam na kremowe, miękkie awokado, w którym od razu się zakochałam! I od tej pory co jakiś czas gości ono w mojej kuchni, a najlepiej w postaci guacamole! ;)


Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • kawałek czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • 4 pomidorki koktajlowej
  • pół cytryny
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • szczypta soli himalajskiej
  • chlebki lniane (z kapustą kiszoną)
Przygotowanie:
  1. Awokado rozgnieść widelcem.
  2. Pomidorki pokroić drobno, cebulkę i natkę posiekać drobno.
  3. Posiekane warzywa wymieszać z awokado, dodać olej lniany, sok z połowy cytryny oraz szczyptę soli.
  4. Guacamole podawać na chlebku lnianym. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 kromek)- ok. 596kcal
1 kromka- ok. 99kcal