25 lutego 2017

HUMMUS Z GROSZKIEM

Prosty, szybki i nieklasyczny ;)
Idealny na przekąskę podczas sobotniego seansu filmowego? ;)


Składniki:
  • 240g ciecierzycy (konserwowej lub ugotowanej)
  • 240g groszku konserwowego
  • 3 łyżki tahini
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • szczypta soli himalajskiej
  • do podania: sezam, pestki dyni, świeży koperek
Przygotowanie:
  1. Groszek i ciecierzycę odcedzić i opłukać, a następnie zblendować na gładko z pozostałymi składnikami.
  2. Hummus podać ze świeżym koperkiem, posypać pestkami dyni i sezamem.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 945kcal
1 porcja- ok. 236kcal

24 lutego 2017

MAKARON Z POMIDOROWYM PESTO

Makaron... mało kto go nie lubi, a możliwości na jego przygotowanie jest naprawdę sporo!
Jednym z najbardziej popularnych sposobów na jego podanie jest makaron z pesto ;)
A że odnalazłam w swoich zapasach genialny słoiczek suszonych pomidorów to od razu zabrałam się do przygotowania czegoś na kształt pesto ;)


Składniki:
  • 200g makaronu kukurydziano- ryżowego
  • słoiczek pomidorów suszonych w oliwie
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g nasion słonecznika
  • 2 łyżki oleju z nasion wiesiołka
  • kiełki brokułu
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Pomidory wraz z oliwą zblendować dokładnie z czosnkiem, olejem wiesiołka, słonecznikiem oraz szczyptą soli.
  3. Makaron wymieszać z pesto, przed podaniem posypać kiełkami brokułu. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- 2070kcal
1 porcja- ok. 518kcal

22 lutego 2017

BAKALIOWE PRALINY Z CIECIERZYCY

Jutro tłusty czwartek, więc i ja zjem coś słodkiego ;)
Robię to codziennie no, ale w tłusty czwartek trzeba to jeszcze bardziej celebrować ;)

Na tą okazję przygotowałam praliny z ciecierzycy i bakalii- też słodkie tylko trochę mniej tłuste, niż pączki ;)


Składniki:
  • 240g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
  • banan
  • 60g suszonych moreli
  • 150g mieszanki studenckiej
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe
Przygotowanie:
  1. Morele suszone sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Mieszankę studencką również dokładnie zblendować.
  3. Ciecierzycę zblendować z bananem oraz musem morelowym, a następnie połączyć z mieszanką studencką.
  4. Z masy uformować kulki, po czym każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Kalorie:
Całość (20 pralin)- ok. 1450kcal
1 pralina- ok. 73kcal

21 lutego 2017

BANAN NA SZYBKI DESER

Dzisiaj banalny i pyszny w swojej prostocie banan z dodatkami!
Nie masz czasu? Za to masz ochotę na deser? Nie ma problemu!
Chwytasz banana i kilka dodatków- gotowe!


Składniki:
  • 1 banan
  • 1 łyżka kremu kokosowego
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • kawałek granatu
Przygotowanie:
  1. Banana obrać i przekroić wzdłuż na pół. 
  2. Na każdą z połówek nałożyć krem kokosowy, posypać wiórkami i ziarenkami granatu.
Jeśli masz więcej czasu i marzy ci się taki deser na ciepło- nic prostszego! Zapiecz najpierw przekrojonego banana w piekarniku przez kilkanaście minut, a następnie podaj z ulubionymi dodatkami! ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 260kcal

20 lutego 2017

PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE

Zdrowsza wersja bardzo popularnych i powszechnie lubianych placków!
Nie są w smaku identyczne, ponieważ nie zawierają tłuszczu. Jednak zaraz po upieczeniu posiadają chrupiący wierzch ;)


Składniki:
  • 5 ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Ziemniaki wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, mąką, jajkami, przyprawami i natką.
  3. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć masę w formie placuszków i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (20 placków)- ok. 630kcal
1 placek- ok. 32kcal

19 lutego 2017

HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

Przekąsek ciąg dalszy... a w zasadzie hummusów ciąg dalszy!
Ostatnimi czasy nie mogę opamiętać się z ich konsumpcją ;) Co z kolei sprawia, że muszę wciąż wymyślać jego nowe odsłony i muszę się przyznać, że sprawia mi to dużo frajdy i napełnia zdrowo mój brzuch ;)

Dzisiaj rozpływająca się w ustach... nieco słodka... czerwona papryka łączy się z ciecierzycą i wychodzi coś wspaniałego!


Składniki:
  • 250g ciecierzycy
  • 5 łyżek tahini
  • 2 papryki
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Z papryk wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na pół i upiec w piekarniku.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1650kcal
1 porcja- ok. 330kcal

17 lutego 2017

KRUCHE TARTALETKI Z KREMEM JAGLANYM I MANDARYNKĄ

Weekend rozpoczęty, więc trzeba w niego wkroczyć na słodko! ;)
Dawno nie było kruchych tartaletek, a tym bardziej ze soczystymi mandarynkami!


Składniki:
Spód
  • banan
  • 1 łyżka tahini
  • 6 łyżek mąki jaglanej
Krem
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 20g cukru waniliowego
  • pół laski wanilii
  • mandarynki
  • daktyle
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z tahini i wymieszać z mąką- wyrobić ciasto.
  2. Powstałym ciastem wyłożyć foremki na małe tarty- piec około 15/20 minut w 180 stopniach.
  3. Kaszę jaglana opłukać w wodzie, a następnie zalać mlekiem, dodać miąższ z laski wanilii i ugotować, pod koniec gotowania dodać cukier- całość zblendować na gładki krem.
  4. Gotowy krem wyłożyć na upieczone spody, na wierzchu poukładać kawałki mandarynek oraz daktyli. 
Kalorie:
Całość (3 tartaletki)- ok. 960kcal
1 tartaletka- ok. 320kcal