20 lutego 2017

PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE

Zdrowsza wersja bardzo popularnych i powszechnie lubianych placków!
Nie są w smaku identyczne, ponieważ nie zawierają tłuszczu. Jednak zaraz po upieczeniu posiadają chrupiący wierzch ;)


Składniki:
  • 5 ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Ziemniaki wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, mąką, jajkami, przyprawami i natką.
  3. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć masę w formie placuszków i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (20 placków)- ok. 630kcal
1 placek- ok. 32kcal

1 komentarz:

  1. Wyglądają cudownie :) muszę spróbować z indykiem, od dłuższego czasu mam ochotę na placki ziemniaczane

    OdpowiedzUsuń