Papryka to bardzo zdrowe, ale i wdzięczne warzywo. Pięknie się prezentuje, dodaje koloru każdej potrawie, a i może posłużyć również, jako miseczka, którą możemy po brzegi wypełnić pysznym farszem... całość następnie zapiec i rozkoszować się lekkiem, zdrowym daniem!
Brzmi nieźle? To już spieszę z przepisem! ;)
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 300g pieczarek
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- ząbek czosnku
- cebula
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- koperek
- trochę pestek dyni
- przyprawy: sól himalajska, kurkuma, papryka słodka, estragon
Przygotowanie:
- Z papryk odciąć kapelusze, wydrążyć środek i upiec (20 minut/180stopni).
- Kaszę jaglana opłukać i ugotować.
- Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, a następnie dodać pokrojone pieczarki, przyprawić solą i papryką słodką- całość podsmażyć.
- Podsmażone pieczarki połączyć z kaszą, posiekanym koperkiem oraz passatą i pozostałymi przyprawami.
- Papryki wyciągnąć z piekarnika po 20 minutach, nałożyć do środka farsz i ponownie piec przez około 10 minut.
Kalorie:
Całość (4 papryki)- ok. 655kcal
1 papryka- ok. 164kcal