19 stycznia 2017

SUSHI Z WĘDZONYMI RYBAMI

Każdy rodzaj sushi jest po prostu pyszny! Najbardziej popularne i pożądane są oczywiście te z surowymi rybami. Niestety nie zawsze mamy łatwy dostęp do wysokiej jakości surowych składników... wtedy z pomocą przychodzą ryby wędzone!
Sushi z takimi rybami może być również przepyszne ;)


Składniki:
  • 8 liści nori
  • 400g ryżu do sushi
  • wędzona makrela
  • kawałek wędzonej sieji
  • szczypior
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Następnie na liście nori nałożyć ryż (pozostawiając 1cm wolnego brzegu liścia), a następnie kawałki ryb, paski papryki oraz szczypior.
  3. Każdą rolkę sushi dokładnie zawinąć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 rolek)- ok. 1786kcal
1 rolka (8 kawałków)- ok. 223kcal

16 stycznia 2017

BABECZKI KUKURYDZIANE Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI NA ZIMNO

Deser na zimno? Proszę bardzo!
Lekkie, kolorowe- idealne, gdy nie chce Wam się włączać piekarnika :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • garść orzechów brazylijskich
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Kubeczki/miseczki wyłożyć folią spożywczą, na spód powrzucać orzechy brazylijskie.
  2. Kasze kukurydzianą ugotować w 4- krotnej ilości wody do kaszy z dodatkiem stewi.
  3. Zaraz po ugotowaniu do kaszy wmieszać mąkę- całość wyłożyć do kubeczków.
  4. Wszystkie babeczki odstawić do wystygnięcia i schłodzenia.
Babeczki najlepiej podać z ulubionym musem, czy sorbetem. U mnie był to sorbet z mrożonych malin, miodu rzepakowego i wody różanej :)



Kalorie:
Całość (3 babeczki)- ok. 620kcal
1 babeczka- ok. 207kcal

15 stycznia 2017

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

Już dawno na blogu nie było żadnego kruchego odchudzonego ciasta... szukam w głowie pomysłu i nagle przypominam sobie, że w szafce czeka na mnie bezglutenowy czekoladowy budyń!
Od razu wiedziałam, że kruche ciasto i masa budyniowa to będzie to! ;)
I nie myliłam się! :)


Składniki:
Spód
  • 50g mieszanki otrębów
  • 50g płatków jaglanych
  • 1 łyżka tahini
  • 1 banan
Masa
Przygotowanie:
  1. Otręby i płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z tahini oraz zblendowanym bananem- wyrobić ciasto.
  2. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć ciasto, formując również brzegi, a następnie piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
  3. Budyń wymieszać z cukrem w mleku (bardzo dokładnie), po czym zagotować, cały czas energicznie mieszając.
  4. Gotowy budyń przełożyć na wcześniej upieczony spód- całość schłodzić, a następnie posypać ziarenkami granatu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 900kcal
1 kawałek- ok. 113kcal

14 stycznia 2017

TRÓJSMAKOWY BUDYŃ JAGLANY

Budynie i kremy jaglane to coś, co mogłabym jeść codziennie!
Uwielbiam ten kremowy smak.... A jakby tak zrobić budyń jaglany w 3 smakach?! Niebo w gębie!
Słodka nuta wanilii, wyraziste kakao z orzechami oraz urocze truskawki! Brzmi jak przepis na pyszny deser? ;)
Dla mnie jak najbardziej! :)


Składniki:
Składniki do bazy
  • 150g kaszy jaglanej
  • 450ml mleka
  • 40g cukru waniliowego
Warstwa kakaowo- orzechowa 
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka musu migdałowego
Warstwa truskawkowa
  • garść truskawek
Warstwa waniliowa
  • pół laski wanilii
Dodatki
  • garść truskawek

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną porządnie opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem cukru.
  2. Ugotowaną kaszę podzielić na 3 części, każdą z części zblendować ze składnikami na daną warstwę.
  3. Do pojemników nałożyć kolejno każdą warstwę, całość polać ciepłym musem z zagotowanych truskawek.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 845kcal
1 porcja- ok. 423kcal

13 stycznia 2017

MAKARON Z MŁODYM JĘCZMIENIEM I WARZYWAMI

Zdrowo i kolorowo!
Taki powinien być każdy obiad, bo jak wszyscy wiemy to przecież jemy oczami! :)

Makaron wzbogacony o młody jęczmień i warzywa, a to wszystko w pysznym sosie!


Składniki:
  • 150g makaronu z młodym jęczmieniem
  • 240g kukurydzy
  • brokuł
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka, sól himalajska
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • szczypior
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
  3. Następnie dodać różyczki brokułu i posiekaną paprykę, całość przyprawić- podsmażyć (w razie potrzeby podlać bulionem warzywnym).
  4. Kolejno dodać sos z wymieszanego koncentratu, octu oraz miodu.
  5. Na koniec dodać kukurydzę oraz makaron- całość dokładnie wymieszać.
  6. Gotowy makaron podawać posypany słonecznikiem (uprażonym na suchej patelni) oraz szczypiorkiem. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1395kcal
1 porcja- ok. 465kcal

12 stycznia 2017

KUKURYDZIANE CIASTO Z GRUSZKĄ

Bardzo lekkie, bardzo proste i smaczne! ;)

Z gruszką, która nadaje mu fajny smak, a zjedzony w towarzystwie kubka koktajlu owocowe- mega! :)


Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
  • banan
  • 3 jajka
  • szczypta stewi
  • gruszka
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę.
  2. Żółtka zblendować z bananem, stewią, po czym delikatnie wmieszać w ubite białka.
  3. Na sam koniec, również delikatnie mieszając, dodać kaszę .
  4. Na wierzchu poukładać kawałki gruszki- ciasto piec około 20-25 minut w 180 stopniach. 

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 805kcal
1 kawałek- ok. 81kcal

11 stycznia 2017

BURAKI FASZEROWANE SORGO Z DRESSINGIEM Z OLEJEM Z NASION MARCHWI

Pierwszy raz zdecydowałam się na podanie faszerowanych buraczków i żałuję, że dopiero teraz!
To przekąska idealna! Lekka, o wyjątkowym smaku!

Brzmi kosmicznie... sorgo? olej z nasion marchwi?
To rzeczywiście produkty, które nie są dostępne "od ręki" w każdym sklepie, ale warto po nie sięgać, ponieważ oprócz swoich prozdrowotnych właściwości posiadają też bardzo ciekawy smak ;)


Składniki:
Składniki główne
  • 5 niewielkich buraków
  • 100g sorgo
  • bulion warzywny
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nasion słonecznika
Dressing
  • 1 łyżka oleju z nasion marchwi
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: szczypta soli himalajskiej, szczypta imbiru
Przygotowanie:
  1. Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości (180 stopni/60minut), po czym obrać ze skórki, przekroić na połówki i w każdej części wydrążyć środek.
  2. Sorgo opłukać, namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować do miękkości w bulionie warzywnym (około 40 minut).
  3. Ugotowane sorgo wymieszać z posiekaną natką pietruszki, słonecznikiem oraz posiekanym drobno czosnkiem.
  4. Wszystkie składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszać, gotowy dressing wymieszać z sorgo.
  5. Na każdą połówkę buraka nałożyć farsz, można dodatkowo całość posypać kiełkami brokułu.
Buraczki smakują świetnie na zimno, jako przekąska, czy lekka kolacja ;)

Jeśli kusi Was ta przekąska, a w Waszych zasobach kuchennych nie odnajdziecie wszystkich produktów to spróbujcie zamiast sorgo użyć ryżu, czy kaszy, a olej z nasion marchwi zamieńcie na taki, który aktualnie posiadacie.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 połówek)- ok. 810kcal
1 połówka- ok. 81kcal