17 listopada 2016

PLACUSZKI DYNIOWE Z POKRZYWĄ I MORELAMI

Placuszki dyniowe robiłam już nie raz, ale tym razem zrobiłam takie, jakich jeszcze nie było!
Z aromatycznymi nasionami pokrzywy, które dodały placuszkom wyjątkowy charakter!
A do tego kilka suszonych moreli i mąka migdałowa- to recepta na pyszne śniadanie, czy podwieczorek!


Składniki:
  • 1/2 dyni hakkaido
  • 2 łyżki nasion pokrzywy
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  2. Następnie dodać jajka, posiekane morele, stewię, cynamon, jajka, mąkę migdałową i pokrzywę- całość dokładanie wymieszać.
  3. Z masy uformować płaskie placuszki, które poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- piec 15/20 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (19 placuszków)- ok. 650kcal
1 placuszek- ok. 34kcal

16 listopada 2016

BABECZKI Z GRUSZKĄ I CHIA

Gruszka nigdy nie była moim ulubionym owocem... ale dodanie jej do babeczek było świetnym pomysłem!
Babeczki są lekkie, jednak urozmaicone nasionami chia, a do tego ciepłe, rozpływające się w ustach kawałki gruszki...


Składniki:
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • banan
  • 2 jajka
  • gruszka
  • 1 łyżka nasion chia (Green Essence)*
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jajkami, stewią oraz mąkami.
  2. Do całości dodać pokrojoną w drobną kostkę gruszkę oraz chia- całość wymieszać i przełożyć do foremek.
  3. Babeczki piec około 20/25 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (11 babeczek)- ok. 665kcal
1 babeczka- ok. 60kcal

15 listopada 2016

LEKKA TARTA Z JAGLANYM KREMEM I GALARETKĄ

Ta tarta przebiła chyba większość dotychczasowych ciast, jakie zrobiłam!

Lekki, a zarazem słodki spód + kremowa masa jaglana z nutą wanilii + truskawkowa galaretka!
Powiem tylko tyle- koniecznie spróbujcie!!! :)


Składniki:
Spód
  • 70g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • duża garść daktyli
Krem
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki stewi
  • 2 szklanki mleka (dowolne)
Galaretka z owocami

Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie zblendować.
  2. Mus daktylowy dokładnie wymieszać z ekspandowaną kaszą i wyłożyć do spód formy (wyłożonej folią spożywczą), formując dość wysokie brzegi- odstawić do schłodzenia w lodówce.
Krem
  1. Kaszę dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stewi. 
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na krem z dodatkiem miąższu z laski wanilii (w razie potrzeby w trakcie blendowania dodać niewielką ilość mleka). 
  3. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć krem i ponownie schłodzić.
Galaretka z owocami
  1. Galaretkę wymieszać w 250ml wody, następnie zagotować i na chwilkę odstawić, aby lekko się ścięła.
  2. Na ciasto nałożyć maliny, a następnie wylać galaretkę i odstawić do stężenia (najlepiej w lodówce).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 144kcal

14 listopada 2016

GOFRY Z KREMEM JAGLANO- DAKTYLOWYM I KAKI

Kto nie lubi gofrów? Chyba nie znam takiej osoby! Tym bardziej, że można je podawać z ulubionymi dodatkami!

Wielu kojarzą się z latem i wakacjami- tak jak mi ;) A, że dzisiaj pogoda zimowa to przywołuję wspomnienie lata i robię gofry!


Składniki:
Gofry
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka 
  • szczypta stewi
Dodatki
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • kilka daktyli (Green Essence)*
  • szczypta stewi
  • kilka plastrów kaki
  • kilka kawałków mandarynek
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na gofry zblendować, a następnie smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy,
  2. Kaszę opłukać dwukrotnie w wodzie i ugotować w mleku z dodatkiem stewi- podczas gotowania dorzucić daktyle. 
  3. Ugotowaną kaszę zblendować na krem, który wyłożyć na gofry, a na wierzchu ułożyć plastry kaki oraz kawałki mandarynki. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 gofry)- ok. 855kcal
1 gofer- ok. 428kcal

13 listopada 2016

RYŻOWE CIASTECZKA Z DAKTYLAMI

Lekkie ciasteczka z ryżem preparowanym, słodzone pysznymi daktylami z dodatkiem herbaty matcha!
Ja już mam niedzielne słodkości zaliczone ;)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 60g ryżu preparowanego
  • banan
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki herbaty matcha
  • garść daktyli
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jajkiem, stewią i matcha.
  2. Dodać mąkę, ryż i posiekane daktyle- całość porządnie wymieszać.
  3. Z masy uformować niewielkie ciasteczka, które następnie piec około 15 minut w temperaturze 185 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (17 ciasteczek)- ok. 670kcal
1 ciasteczko- ok. 39kcal

10 listopada 2016

DYNIOWO- DAKTYLOWY OMLET NA SŁODKO

Nietypowo początek weekendu mamy w czwartek, więc wieczór umilam sobie omletem! :)
Z kilkoma smacznymi dodatkami!




Składniki:
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 dyni hokkaido
  • garść daktyli (Green Essence)*
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki ryżu dmuchanego
  • kilka malin
  • 2 łyżeczki oleju arganowego
Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić w plastry i upiec w piekarniku (190 stopni/20 minut).
  2. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, odcedzić.
  3. Upieczoną dynię zblednować z daktylami, jajkiem, mąkami.
  4. Na patelni rozgrzać olej i wylać masę-  smażyć pod przykryciem z obu stron.
  5. Jogurt naturalny wymieszać z kakao i wyłożyć na omlet.
  6. Całość ozdobić malinami i ryżem dmuchanym.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 duże omlety)-  ok. 1415kcal
1 duży omlet- ok. 708kcal

9 listopada 2016

KOTLECIKI JAGLANE Z GROSZKIEM I SOS SZPINAKOWY

Już zdążyłam zapomnieć, jak lubię kotleciki z warzyw i kasz!
A w szczególności z kaszy jaglanej, która jest jednocześnie delikatna i wyjątkowa w smaku!
Do tego ulubiony sos i obiad gotowy :)


Składniki:
Kotleciki
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 240g groszku konserwowego
  • jajko
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka jarmużu sproszkowanego
  • trochę ziaren lnu
  • przyprawy: lubczyk, sól himalajska, pieprz biały, kurkuma
Sos szpinakowy
  • 150g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oleju arganowego
  • sól himalajska
Przygotowanie:
Kotleciki
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować, następnie wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki.
  2. Z masy uformować kotleciki, na wierzchu posypać lnem- piec około 20/25 minut w 190 stopniach.
Sos szpinakowy
  1. Olej rozgrzać, następnie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodać szpinak, zalać 3-4 łyżkami wody, posolić i chwilę dusić, po czym dodać passatę.
  3. Po podgrzaniu wszystkiego dodać jogurt i delikatnie wymieszać.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (19 kotlecików z sosem)- ok. 785kcal
1 kotlecik z sosem- ok. 41kcal