19 czerwca 2016

MAKARON Z SOCZEWICY Z WARZYWAMI

Szybki, kolorowy obiad!
Makaron z soczewicy z dodatkiem przeróżnych warzyw na pewno ucieszy Wasze kubki smakowe :)


Składniki:
  • 150g makaronu z czerwonej soczewicy
  • kawałek dyni (lub opakowanie mrożonej)
  • 450g zielonej fasolki
  • 2 buraki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • przyprawy: sól himalajska, curry, suszone płatki pomidora
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Dynię upiec w piekarniku, buraki pokroić na kawałki, po czym ugotować razem z fasolką.
  3. Ugotowany makaron wymieszać z gotowymi warzywami oraz przyprawami.
  4. Całość posypać czarnuszką oraz płatkami drożdżowymi. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 920kcal
1 porcja- ok. 307kcal

18 czerwca 2016

WEGAŃSKA TARTA Z RÓŻĄ I MALINAMI

Weekend trzeba rozpocząć najlepiej pyszną przyjemnością!
Trzymając się tej zasady szybko upichciłam piękną tartę z malinami i różą! ;)

Widok chyba mówi sam za siebie :)


Składniki:
Spód
Krem 
  • garść nerkowców
  • 5 łyżek ryżu araborio
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 3 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki wody różanej
  • garść malin
  • płatki róży
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle namoczyć, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Dodać amarantus, wymieszać i wyłożyć do spód formy (wyłożonej folią spożywczą), formując niewysokie brzegi.
Krem 
  1. Nerkowce namoczyć przez co najmniej 4 godziny.
  2. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem erytrolu oraz wody różanej.
  3. Nerkowce wraz z ryżem zblendować na gładki krem i przełożyć na wcześniej przygotowany spód.
  4. Całość ozdobić malinami i płatkami róży- podawać schłodzone. 
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1035kcal
1 kawałek- ok. 86kcal

17 czerwca 2016

GRYCZANE PLACUSZKI Z BURAKIEM I JARMUŻEM

Tak to właśnie jest jak w domu tyle zdrowych produktów, a ja pichcę danie i nie mogę się zdecydować co wybrać ;) Wtedy wychodzą kolorowe i nieziemsko zdrowe placuszki z gryki! ;)


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 buraki
  • 2 łyżki sproszkowanego jarmużu 
  • sól himalajska
  • do podania: truskawki, nerkowce
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną zalać wodą i odstawić na noc.
  2. Po nocy odlać wodę i podzielić kaszę na dwie części.
  3. Do jeden części dodać sok wyciśnięty z 3 buraków, po czym zblendować na gładką masę.
  4. Natomiast do drugiej części dodać sproszkowany jarmuż, chlust świeżej wody i również zblendować na gładką masę.
  5. Z obu mas smażyć placuszki na patelni z obu stron (najlepiej pod przykryciem).
  6. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to truskawki i nerkowce.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (25 placuszków)- ok. 435kcal
1 placuszek- ok. 17kcal

16 czerwca 2016

ORZECHOWE KULE Z KASZY JAGLANEJ

Potrzebujesz doładowania? Czy po prostu masz ochotę na coś słodkiego? ;)
Tak czy siak mam dla Was orzechowe kule z kaszy jaglanej!

Skarbnica energii, szlachetnego tłuszczu oraz składników mineralnych!!!
Nie boimy się tych dobrych kalorii i zajadamy się zdrowymi kulami z kaszy jaglanej :)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka migdałowego
  • garść nerkowców (Green Essence)*
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku, podczas gotowania dodać wcześniej namoczone rodzynki.
  2. Wszystkie orzechy dokładnie zmielić i wymieszać z ostudzoną kaszą.
  3. Z masy uformować kule średniej wielkości, której najlepiej schłodzić przed podaniem.
Smacznego!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (30 kul)- ok. 1630kcal
1 kula- ok. 54kcal

15 czerwca 2016

JAGLANE KOPYTKA

Z kaszy jaglanej można wyczarować wszystko i to już chyba nikogo nie dziwi. Ma dziesiątki zastosowań w przeróżnych potrawach, a przy tym zawiera wiele właściwości prozdrowotnych. Między innymi jest świetnym produktem odkwaszającym organizm, zatem śmiało można włączyć ją do codziennej diety.

A żeby nie było nudno to dzisiaj serwuję ją pod postacią "kopytek"!


Składniki:
  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 4 łyżki płatków jęczmiennych
  • pęczek młodych marchewek
  • kiełki słonecznika
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: sól sezamowa, zioła suszone
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, po czym ugotować do miękkości i odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki jęczmienne zmielić na mąkę i wymieszać z kaszą oraz łyżeczką soli sezamowej.
  3. Z masy uformować rulony, pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Marchewki umyć, wysmarować masłem nerkowcowym i posypać ziołami- ułożyć na blaszce obok kopytek.
  5. Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.
  6. Gotowe kopytka podać z pieczoną marchewką oraz kiełkami słonecznika, a całość posypać czarnuszką.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal

14 czerwca 2016

WEGAŃSKIE BURACZKOWE RISOTTO

To ostatnia z potraw, która przygotowałam podczas testowania patelni WOLL Szafir.
Mocno intensywny kolor wskazuje na intensywny buraczkowy smak!
Do tego nuta pomarańczy, trochę cierpliwości i mamy pyszny, zdrowy posiłek! :)


Składniki:
  • 300g ryżu paraboiled
  • 1,5l soku wyciśniętego z buraków
  • 0,3l soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • kilka gałązek magi
  • przyprawy: szczypta suszonych warzyw, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Soki przelać do wysokiej patelni i zagotować.
  2. Następnie dodać ryż, gałązki magi oraz suszone warzywa i dusić (co jakiś czas mieszając), aż do momentu gdy ryż wchłonie cały płyn.
  3. Pod koniec dodać sól sezamową i wymieszać.
  4. Risotto podać posypane płatkami drożdżowymi. 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1755kcal
1 porcja- ok. 351kcal

13 czerwca 2016

TRUSKAWKOWO- KOKOSOWY BUDYŃ Z KRUSZONYM ZIARNEM KAKAO

Truskawkowe szaleństwo trwa i szkoda z niego nie skorzystać!
Były już przeróżne ciasta, ciasteczka, desery i lody, a dzisiaj budyń!
I to nie byle jaki, bo z dodatkiem kokosa :)


Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka amaranty trzcinowej
  • 1 banan
  • garść truskawek
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować wraz z truskawkami i pokrojonym w plastry bananem i gotować, aż do rozpadnięcia się owoców- jeżeli owoce do końca się nie rozpadną można wszystko zblendować.
  2. Nie przerywając gotowania, energicznie mieszając, dodać mąkę kokosową oraz amarantę i gotować kolejne 2-m minuty do zgęstnienia.
  3. Całość posypać kruszonymi ziarnami kakao i wiórkami.
A Wy macie swoje sprawdzone sposoby na budyń? Jeśli tak to podzielcie się- z chęcią spróbuję! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 510kcal
1 porcja- ok. 255kcal